„Tai, kas vyksta Ukrainoje, pakartoja tai, ką matėme Sirijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė pasaulinės žmogaus teisių organizacijos generalinė sekretorė Agnes Callamard. Ji kalbėjo Johanesburge, pristatydama grupės metinę ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį pasaulyje. „Esame tyčinių atakų prieš civilinę infrastruktūrą“, – sakė ji, kaltindama Rusiją humanitarinius koridorius pavertus „mirties spąstais“. „Matome tą patį (Ukrainoje), ką Rusija darė Sirijoje“.

„Amnesty“ direktorė Rytų Europoje ir Azijoje Marie Struthers per spaudos konferenciją Paryžiuje sakė, kad tyrėjai Ukrainoje dokumentavo, jog naudojama tokia pati taktika kaip Sirijoje ir Čečėnijoje, įskaitant atakas prieš civilius, naudojami ir pagal tarptautinę teisę draudžiami ginklai.

Palyginusi apgultą Mariupolį su Sirijos Alepo miestu, kurį nušlavė prezidentas Basharas al Assadas, padedamas Rusijos oro pajėgų, A. Callamard sakė, kad „šiuo metu stebimas karo nusikaltimų augimas“.

JAV vyriausybė praėjusią savaitę pareiškė, kad jos surinkta vieša informacija ir žvalgybos duomenys yra tvirti įrodymai, kad Rusijos kariuomenė Ukrainoje vykdo karo nusikaltimus. Aukštas Ukrainos pareigūnas pirmadienį AFP sakė, kad vien Mariupolyje palaidota apie 5 tūkst. žmonių.

Rusija buvo pagrindinė Sirijos vyriausybės rėmėja 2011 m. kovo mėnesį prasidėjusiame kare.

Dėl Rusijos „įžūlumo“ A. Callamard kaltino „paralyžiuotą tarptautinę sistemą“ ir institucijų, įskaitant Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, „gėdingą neveiksnumą“. „JT Saugumo Tarybą būtų tinkamiau vadinti JT nesaugumo taryba“, – sakė ji ir pridūrė, kad ji jau ne kartą nesugebėjo „veikti adekvačiai žiaurumų akivaizdoje“ tokiose vietose kaip Mianmaras, Afganistanas ir Sirija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės