Tai patvirtino stoties darbuotojai komentare naujienų agentūrai „Reuters“.

Vasario 24 dieną Černobylio atominę elektrinę užėmę Rusijos kariai šarvuotais automobiliais važiavo per itin toksišką Raudonojo miško zoną ir kėlė radioaktyvių dulkių debesis.

Rusai nenaudojo jokios antiradiacinės įrangos.

Tai yra „savižudybė“ okupantams, sakė branduolinės elektrinės darbuotojai, nes radioaktyviosios dulkės, kurias jie įkvėpė, greičiausiai sukėlė vidinį radiacijos poveikį jų kūnams.

UNIAN primena, kad vasario 25 dieną Ukrainos valstybinė branduolinė inspekcija pranešė apie padidėjusį radiacijos lygį Černobylio atominėje elektrinėje.

Nuo pat plataus masto karo su Ukraina pradžios Rusija užsibrėžė tikslą užgrobti branduolinius objektus. Pirmiausia Rusijos kariuomenė įsiveržė į draudžiamąją zoną ir užėmė Černobylio atominę elektrinę.

Rusai atsisakė rotuoti stoties darbuotojus, o pavojingoje zonoje įsirengė amunicijos sandėlį. Be to, iš pradžių jie atliko manevrus ore, siekdami apkaltinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ataka.

Dėl teroristų veiksmų įvyko elektros tiekimo avarija, dėl kurios branduolinių atliekų saugykloje sukilo slėgis. Tik ukrainiečių pastangomis įsikišus tarptautinei bendruomenei, katastrofos pavyko išvengti.

Vėliau rusai pasirodė ir Zaporižės atominėje elektrinėje, dėl kurios vyko aktyvūs mūšiai. Rusų apšaudymo metu kilo gaisras stotyje.

Žvalgyba teigia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali įvykdyti teroro aktą Černobylio atominėje elektrinėje, nuolat išprovokuodamas žmogaus sukeltą nelaimę.

Kitą dieną Rusijos kariai laikinai užėmė palydovinį Černobylio Slavutičo miestą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją