Kasetinės bombos teritorijoje paskleidžia dešimtis mažų sprogstamųjų užtaisų, kai kurie jų gali iš karto nesprogti ir tapti priešpėstinėmis minomis, keliančiomis grėsmę civiliams gyventojams dar ilgai po konflikto pabaigos.

Tokios spaudimo grupės kaip „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ teigė surinkusios įrodymų apie kasetinių bombų naudojimą Ukrainos teritorijose, kuriose buvo civilių gyventojų.

1997 metais sudarytoje JT sutartyje uždrausta naudoti priešpėstines minas, tačiau nei Rusija, nei JAV jos nepasirašė, o Ukraina pasirašė.

Žurnalistų paklausta, ar rusai naudojo tokią amuniciją bombarduodami Ukrainos sostinę nuo tada, kai prasidėjo invazija, I. Venediktova sakė, kad neturi konkrečių įrodymų, bet vyksta tyrimai.

„Tačiau... mes turime įrodymų, kad kasetinės bombos buvo panaudotos Odesos regione ir Chersono apylinkėse“, – sakė ji.

Rusijos kariams neleidžiama prasiveržti link Odesos, pagrindinio Ukrainos uostamiesčio prie Juodosios jūros.

Chersonas yra vienintelis didelis miestas, kurį Rusijos pajėgos užėmė nuo invazijos pradžios, tačiau Ukrainos pajėgos siekia susigrąžinti vidutinio dydžio miestą, esantį pakeliui iš Rusijos okupuoto Krymo į Odesą.

I. Venediktova sakė, kad žurnalistai atskleidžia galimo kasetinių bombų ir kitų uždraustų ginklų naudojimo atvejus.

„Tačiau ... galiu paminėti tik tuos atvejus, kai turiu labai konkrečių įrodymų, pavyzdžiui, ... kai turiu (bombų) fragmentų arba dirvožemio mėginių ir jų tyrimų duomenų“, – sakė ji, nepateikdama papildomų detalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją