Šios lėšos būtų naujausia Vašingtono skiriama pagalba po praėjusį mėnesį prasidėjusios invazijos ir būtų naudojamos „JAV pajėgų, NATO sąjungininkų ir regioninių partnerių pajėgumams bei pasirengimui stiprinti Rusijos agresijos akivaizdoje“, nurodė Baltieji rūmai.

Pasiūlyme taip pat numatyta skirti beveik 1 mlrd. dolerių gynybos bei valstybės departamentams ir JAV tarptautinei plėtros agentūrai USAID „kovai su piktybine Rusijos įtaka ir naujiems poreikiams, susijusiems su saugumu, energetika, kibernetinio saugumo klausimais, dezinformacija, makroekonomikos stabilizavimu ir pilietinės visuomenės atsparumu, tenkinti“.

Šie pinigai buvo įtraukti į J. Bideno 2023 metų biudžeto pasiūlymą, pagal kurį finansuojami administracijos metų prioritetai ir kuris turi būti keičiamas ir tvirtinamas Kongrese, kur prezidento Demokratų partija nežymiai kontroliuoja abejus rūmus.

Po invazijos Vašingtonas padidino pagalbą Ukrainai, įskaitant 2 mlrd. dolerių paramą saugumui bei naujai įrangai ir 1 mlrd. JAV dolerių humanitarinę pagalbą, apie kurią praėjusią savaitę paskelbė Baltieji rūmai.

Ginkluotė – įskaitant siuntas, kurios buvo atgabentos prieš prasidedant karui – padėjo Kyjivui netikėtai stipriai pasipriešinti Rusijos kariuomenei, kuriai buvo prognozuojama greita pergalė prieš Ukrainos vyriausybę.

Tačiau Rusija susidūrė su ryžtingu Ukrainos kovotojų pasipriešinimu ir neteko kelių generolų bei aukšto rango kariškių, o NATO skaičiavimais, jos karių aukų skaičius gali siekti 15 tūkstančių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis spaudė NATO šalis į Ukrainą tiekti daugiau ginklų, įskaitant pažangius naikintuvus, priešraketinės gynybos sistemas, tankus, šarvuotąsias mašinas ir prieštankines raketas.

NATO narės nuolat tiekė ginklus, įskaitant prieštankines raketas, kurios padėjo stabdyti Rusijos puolimą. Tačiau jos laikomos iš esmės gynybinėmis.

JAV kol kas atmetė galimybę siųsti į Ukrainą lėktuvus ar kitas dideles ginkluotės sistemas. J. Bidenas sako, kad nenori peržengti ribos, kuri, pasak jo, gali tapti „Trečiuoju pasauliniu karu“, kuriame branduolinių ginklų turinti Rusija stotų į akistatą su NATO.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją