Tiriamosios žurnalistikos svetainė „Bellingcat“ taip pat teigia, kad trys kovo pradžioje vykusių Rusijos ir Ukrainos taikos derybų dalyviai jautė simptomų, galimai susijusių su apsinuodijimu cheminiu ginklu. „Viena iš aukų buvo Romanas Abramovičius“, – teigia „Bellingcat“.

Tarp nukentėjusiųjų įvardijamas ir Ukrainos delegacijos narys Rustemas Umerovas.

Nukentėjusiesiems, anot žiniasklaidos, pasireiškė veido ir rankų odos lupimasis, akių paraudimas, skausmas ir ašarojimas. Šaltiniai dėl apnuodijimo kaltina „Maskvos griežtosios linijos šalininkus“, kurie norėjo nutraukti derybas, tačiau kol kas nežinoma nei kas kaltininkas, nei kas galėjo tapti apsinuodijimo šaltiniu.

R. Abramovičius ir dar vienas neįvardytas Rusijos atstovas dalyvavo derybose su Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatu Rustemu Umerovu, rašo „Bellingcat“. Derybos Ukrainos teritorijoje vyko kovo 3 dieną ir truko apie 22 val.

Vėlų vakarą trys derybų komandos nariai grįžo į butą Kyjive ir pajuto pirmuosius simptomus. Simptomai neatslūgo iki ryto.

Žurnalistė Farida Rustamova, anksčiau dirbusi BBC rusų tarnyboje, „Telegram“ kanale rašo, kad jos šaltiniai patvirtina informaciją apie įtariamą R. Abramovičiaus apnuodijimą. Anot jos, milijardierius kelioms valandoms buvo praradęs regėjimą.

Skelbiama, kad R. Abramovičius ir R. Umerovas gydėsi Turkijoje. Vėliau įtariamo apnuodijimo aukų būklė pagerėjo ir dabar jų gyvybei pavojus negresia.

R. Abramovičiaus atstovas patvirtino, kad milijardierius, įtariama, buvo apnuodytas anksčiau šį mėnesį, tačiau neįvardijo, kas dar galėjo būti taikinys ar įtariamo išpuolio šaltinis.

Tuo tarpu Ukrainos derybininkai tiesiogiai nepatvirtina apnuodijimo fakto. Ukrainos delegacijos vadovas Michailas Podoliakas pirmadienį sakė, kad visi derybų grupės nariai dirba įprastai.

„Informaciniame lauke daug spekuliacijų, įvairių sąmokslo teorijų ir vienokio ar kitokio informacinio žaidimo elementų. Todėl dar kartą kartoju, derybų grupių nariai šiandien dirba įprastu režimu“, – teigė jis.

Antradienį 10.30 val. Stambule turėtų prasidėti ketvirtasis oficialių Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybų ratas, kuris, planuojama, truks dvi dienas. Jose turėtų dalyvauti ir R. Abramovičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją