Per šeštadienį įvykusį balsavimą premjero valdančioji Darbo partija, kaip rodo galutiniai rezultatai, gavo 55,11 proc. balsų ir užsitikrino trečią kadenciją. Nors rinkėjų aktyvumas buvo mažas, o šalyje tebetvyro pyktis dėl vienos žurnalistės nužudymo, partija pasirodė geriau nei per 2017 ir 2013 metų rinkimus.

Tai buvo pirmas išbandymas rinkimais 44 metų teisininkui R. Abelai, 2020 metų sausį po Darbo partijos vidaus balsavimo perėmusiam vadovavimą šaliai.

Jo pirmtakas Josephas Muscatas buvo priverstas atsistatydinti dėl kaltinimų, kad jis bandė apsaugoti savo sąjungininkus nuo tyrimo dėl žurnalistės Daphne Caruanos Galizios žūties.

Žurnalistė, kurios nužudymas 2017 metų spalį susprogdinant automobilį sukrėtė pasaulį, kaltino J. Muscato administracijos aukščiausio rango narius korupcija. Pernai paskelbtose viešo tyrimo išvadose sakoma, kad valstybė vadovaujant J. Muscatui sukūrė „nebaudžiamumo kultūrą“, palankią tiems, kas norėjo nutildyti reporterę.

Per šeštadienio rinkimus Darbo partija užsitikrino beveik 40 tūkst. balsų persvarą prieš Nacionalistų partiją. Tai didžiule pergalė šioje mažytėje Europos Sąjungos valstybėje, turinčioje vos 355 tūkst. įregistruotų rinkėjų.

Maltos universitete dėstantis apklausų ekspertas Vincentas Marmara sakė, kad persvara yra istorinė.

„Atsižvelgiant į tai, kad rinkėjų aktyvumas šiemet buvo mažesnis, 39 474 balsų skirtumas yra didžiulė pergalė“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Rinkimų komisija patvirtino, kad rinkėjų aktyvumas buvo 85,6 proc. – mažiausias per Maltos visuotinius rinkimus nuo 1955 metų. Tai taip pat pirmas kartas nuo 1966-ųjų, kai rinkėjų aktyvumas buvo mažesnis nei 90 procentų.

Rinkimų kampanija buvo palyginti rami, ribojama suvaržymų dėl COVID-19, persekiojama susirūpinimo karu Ukrainoje ir persmelkta neišvengiamybės nuojautos, nes visos apklausos rodė, kad didele persvara laimės Darbo partija.

R. Abela kampanijos metu akcentavo savo kovą su koronaviruso pandemija ir gerus pastarųjų devynerių metų, kai valdo Darbo partija, ekonomikos rodiklius.

Nacionalistų partija kėlė korupcijos klausimus, nuo D. Caruanos Galizios nužudymo iki vyriausybės subsidijų prieš pat balsavimą, bet nesugebėjo įveikti vidaus nesutarimų.

Rinkimų komisijos skaičiai rodo, kad Darbo partija surinko 55,11 proc. balsų – daugiau nei 55,04 proc. 2017-aisiais – ir lengvai įveikė 41,74 proc. balsų gavusią Nacionalistų partiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją