Kazachstanas ieško pusiausvyros tarp atsiribojimo nuo prezidento Vladimiro Putino surengto Ukrainos puolimo ir bandymo nesupykdyti savo šiaurinės sąjungininkės.

Interviu Vokietijos dienraščiui „Welt“ Kazachstano užsienio reikalų ministro pavaduotojas Romanas Vasilenka pareiškė, kad jo šalis tęsia planuojamas reformas ir neketina grįžti prie Šaltojo karo laikų politinės sistemos.

„Jei atsiras nauja geležinė uždanga, mes nenorime būti už jos“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie reformas, kurios apima ir prezidento galių apribojimą, R. Vasilenka sakė, kad jo šalis „nesiima šių žingsnių ir politinių reformų tam, kad kam nors įtiktų, įskaitant ir Vakarus“.

„Bet [daro tai] todėl, kad mūsų prezidentas žino, jog tai yra vienintelis kelias į priekį“, – sakė jis.

Taip pat R. Vasilenka sakė, kad Kazachstanas priims investuotojus, kurie galbūt pasitraukė iš Rusijos dėl karo Ukrainoje.

Tačiau „ne tam, kad išvengtų sankcijų Rusijai, – sakė jis. – Visos geros reputacijos įmonės, norinčios čia įsikurti, yra laukiamos“.

Praėjusį mėnesį šalies užsienio reikalų ministerija parodė savo neutralumą konflikte dėl Ukrainos ir pareiškė, kad nesvarsto galimybės pripažinti du Rusijos remiamus separatistinius darinius Ukrainos rytuose.

Valdžios institucijos buvo leidusios aktyvistams surengti mitingą prieš invaziją, į kurį susirinko daugiau kaip 2 000 žmonių. Tačiau antram tokiam mitingui pareigūnai leidimo nebeišdavė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją