Kietosios linijos islamistai įvedė didžiulius laisvių apribojimus, daugiausia nutaikytus į Afganistano mergaites ir moteris, o sekmadienį taip pat nurodė vietos televizijos kanalams nutraukti BBC naujienų transliavimą. Savaitgalį jie taip pat paskelbė, kad vyrai ir moterys negali lankytis sostinės parkuose tomis pačiomis dienomis.

Grįžęs į valdžią Talibanas žadėjo švelnesnę griežto valdymo, būdingo per pirmąjį jų valdymą nuo 1996 m. iki 2001 m., versiją, bet suvaržymai grįžta, jie dažnai įgyvendinami regionuose pagal vietos pareigūnų valią. Moterys vis labiau išstumiamos iš viešojo gyvenimo – joms neleidžiama mokytis ir dirbti valstybinį darbą, privalu rengtis pagal griežtą Talibano Korano interpretaciją.

Talibanas įsakė Afganistano oro bendrovėms „Ariana Afghan Airlines“ ir „Kam Air“ neleisti moterims skristi, jei jos nėra lydimos „mahramo“ – suaugusio vyro giminaičio. Sprendimas priimtas po ketvirtadienį įvykusio Talibano atstovų, dviejų oro linijų ir Kabulo oro uosto imigracijos institucijų susitikimo, naujienų agentūrai AFP sakė aviacijos pareigūnai. „Nė vienai moteriai neleidžiama skristi jokiais vidaus ar tarptautiniais skrydžiais be vyro giminaičio“, – sakoma aukšto rango „Ariana Afghan Airlines“ pareigūno laiške darbuotojams, jo kopiją gavo AFP. Talibanas jau anksčiau uždraudė moterims vienoms keliauti tarpmiestiniais keliais, bet iki šiol jos galėjo laisvai skristi.

Skrydžių draudimas paskelbtas valdžiai įsakius, kad vyrai ir moterys neturėtų lankytis Kabulo parkuose tomis pačiomis dienomis. Moterims dabar leidžiama lankytis parkuose tik sekmadieniais, pirmadieniais ir antradieniais, o likusios dienos skirtos vyrams, rašoma ministerijos pranešime. „Tai ne Islamo Emyrato, o mūsų Dievo įsakymas, kad vieni kitų nepažįstantys vyrai ir moterys nesirinktų vienoje vietoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos pareigūnas Mohammadas Yahya Arefas.

Naujas apribojimas moterims paskelbtas po to, kai trečiadienį buvo uždarytos visos mergaičių vidurinės mokyklos, praėjus vos kelioms valandoms, kai pirmą kartą nuo rugpjūčio mėnesio joms buvo leista vėl atsidaryti. Dešimtys tūkstančių mergaičių sugužėjo į pamokas, bet pareigūnai pasiuntė jas namo jau po kelių valandų tą pačią dieną, tai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą.

Talibano šaltiniai sakė, kad sprendimas priimtas per aukščiausių judėjimo lyderių susitikimą už uždarų durų praėjusią savaitę Kandahare.

Paaiškėjo, kad Talibanas nukreipė savo dėmesį ir į vietos žiniasklaidos tinklus. Sekmadienį valdžia įsakė BBC televizijos partneriams Afganistane nustoti transliuoti naujienas puštūnų, persų ir uzbekų kalbomis. „Kadangi užsienio televizijos kanalai transliuojami iš užsienio, Islamo Emyratas neturi galimybės kontroliuoti jų turinio“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovas Inamullah Samangani. Talibanas jau anksčiau įsakė Afganistano televizijos tinkluose dirbančioms moterims žurnalistėms dėvėti hidžabus, uždraudė kanalams transliuoti užsienio filmus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją