Taip jis kalbėjo kitą dieną po to, kai Varšuvoje viešėjęs JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė: „Dėl Dievo meilės, šis žmogus negali likti valdžioje.“

J. Bidenas taip pat pavadino V. Putiną „skerdiku“.

Bidenas Varšuvoje

Per spaudos konferenciją Jeruzalėje A. Blinkenas sekmadienį teigė, kad J. Bidenas norėjo pasakyti, jog „V. Putinas negali būti įgalintas pradėti karą ar įsitraukti į agresiją prieš Ukrainą ar bet ką kitą“.

Pasak amerikiečių diplomatijos vadovo, JAV yra ne kartą yra sakiusios, jog „neturime režimo keitimo strategijos Rusijoje ar bet kur kitur“.

„Šiuo atveju, kaip ir bet kuriuo kitu atveju, tai priklauso nuo atitinkamos šalies žmonių. Tai priklauso nuo Rusijos žmonių“, – sakė A. Blinkenas.

Bidenui Rusijos lyderį pavadinus „skerdiku“, E. Macronas perspėja neeskaluoti padėties

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį perspėjo nesiimti žodinės „eskalacijos“ su Maskva po to, kai JAV lyderis Joe Bidenas pavadino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną „skerdiku“ dėl jo invazijos į Ukrainą.

E. Macronas transliuotojui „France 3“ sakė manantis, kad jo užduotis – „pirmiausia pasiekti paliaubas, o paskui diplomatinėmis priemonėmis visiškai išvesti (Rusijos) karius“.

„Jei norime tai pasiekti, negalime eskaluoti [padėties] nei žodžiais, nei veiksmais“, – pridūrė jis.

Paryžius palaiko atvirus diplomatinius ryšius su Maskva visą Rusijos karinių pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų ir invazijos į kaimyninę šalį laikotarpį.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Šią poziciją kritikuoja kai kurie kiti lyderiai ir komentatoriai, tačiau E. Macronas ją gina kaip itin svarbią siekiant sumažinti karo žalą.

Vis dėlto sekmadienį jis apkaltino V. Putiną, kad šis nori grįžti į „imperijų Europą, kurioje vyrauja dominavimas, nepaisoma sienų vientisumo ir tautų teisės pačioms apsispręsti“.

Taip jis kalbėjo kitą dieną po to, kai Varšuvoje viešėjęs J. Bidenas pareiškė: „Dėl Dievo meilės, šis žmogus negali likti valdžioje.“

Jis taip pat pavadino V. Putiną „skerdiku“.

Vėliau Baltieji rūmai suskubo patikslinti, kad Vašingtonas nesiekia „pakeisti režimo“ Maskvoje, o Kremlius pareiškė, kad J. Bideno žodžiai gali pakenkti dvišaliams ryšiams.

E. Macronas sakė, kad pirmadienį arba antradienį paskambins V. Putinui ir aptars Prancūzijos, Graikijos ir Turkijos pasiūlymą evakuoti ukrainiečius iš apgulto Mariupolio uostamiesčio.

„Šiuo klausimu iš Rusijos pusės yra daug cinizmo“, – teigė Prancūzijos vadovas.

„Kartu su Ukrainos valdžios institucijomis Mariupolio mieste ieškome būdų, kaip organizuoti visų norinčių pabėgti evakuaciją“, – pridūrė jis.

Pasak E. Macrono, „turime tai padaryti greitai, artimiausiomis dienomis“, nes mieste vyksta intensyvūs mūšiai ir bombardavimai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)