„Gavau nuotraukas iš kaimynystėje Kaljaryje, Sardinijoje gyvenančios lietuvės. Veiksmo vieta: vidurinė mokykla. Septinta klasė. Geografijos pamoka. Vadovėlio, leidžiamo nuo 2018 m., 248 puslapis. Jame – Rusijos regionas. Rusijos regioną sudaro europinė Rusija, Baltarusija, Moldova, Ukraina ir Baltijos respublikos.

Kitame puslapyje vienoje iš užduočių trylikamečiai moksleiviai turi palyginti skirtingų šalių teritorijas ir užpildyti Rusijos regiono apibūdinimą: politiškai Rusijos regionas yra sudarytas iš 7 valstybių, tik kelios iš jų turi prieigą prie jūros. Lietuva, Latvija ir Estija prie Baltijos jūros; Ukraina ir Rusija prie Juodosios jūros. (…) Išėjimo prie jūros neturi Moldova ir Baltarusija“, – nuotraukomis iš itališko geografijos vadovėlio pasidalijo Italijoje gyvenanti D. Lapėnaitė.

Itališkame geografijos vadovėlyje Lietuva yra priskirta Rusijai.

Kaip portalui Delfi teigė D. Lapėnaitė, Italijoje mokyklose yra naudojama daug skirtingų vadovėlių, tad turinys juose skiriasi. Tačiau tai, kad Lietuva, Latvija, Estija, Ukraina ir Moldova yra priskiriama Rusijai – ne pirmas atvejis geografijos vadovėliuose.

Kreipėsį į ambasadą ir švietimo ministeriją

Anot jos, Lietuvos Resbublikos ambasada Italijoje jau praėjusių metų rugsėjį laišku kreipėsi dėl kitos leidyklos (Garzanti Dea Scuola) vadovėlio su analogišku žemėlapiu, taip pat kreipėsi ir į Italijos švietimo ministeriją. Ta leidykla labai geranoriškai sureagavo, jau pakeitė informaciją savo skaitmeninėje vadovėlio versijoje – Lietuva yra Šiaurės Europoje, tai bus pakeista ir spausdintoje versijoje.

Itališkame geografijos vadovėlyje Lietuva priskirta Rusijai.

„Dabar, išlindus šiam atvejui, ambasada kreipsis ir į šią leidyklą, taip pat į Italijos Švietimo ministeriją. Be to, Italijos lietuvių bendruomenė susisiekė su Italijoje gyvenančiais lietuviais, auginančiais septintokus vaikus. Bandysime išsiaiškinti, ar yra daugiau tokių „neatnaujintų“ vadovėlių ir, jei tokių atvejų būtų daugiau, ambasada kreipsis į visas tas leidyklas“, – teigė Italijoje gyvenanti lietuvė.

Pasak D. Lapėnaitės, šis geografijos vadovėlis, kuriame Lietuva yra priskirta Rusijai, yra skirtas septintokams. Tačiau vadovėlius leidžia daug leidyklų, tad geografijos vadovėlių yra daug, o kokius naudoti pamokų metu – pasirenka mokytojai.

„Tai reiškia, kad šį vadovėlį pasirinkusios mokytojos klasėje mokiniai mokosi vienokios informacijos, kitoje mokykloje, ar net toje pačioje mokykloje, bet kitoje klasėje, vaikai mokosi jau kitokios informacijos. Pavyzdžiui, kai mokėsi mano dukra, jos vadovėlyje buvo nurodyta, kad Baltijos šalys yra Baltijos regione, o ne Rusijos“, – tikino D. Lapėnaitė ir atsiuntė vadovėlio žemėlapį iš kurio mokėsi jos dukra.

Tuo tarpu kitame itališkame geografijos vadovėlyje Lietuva priskirta Baltijos regionui.

Tuo tarpu kitiems vaikams teko mokytis iš vadovėlių, kuriuose Baltijos šalys yra priskirtos Rusijai. „Jie visa šeima yra lietuviai, gyvenantys Sardinijoje. Ir jie buvo pakraupę“, – sakė D. Lapėnaitė. – Yra mintis nueiti pas mokyklos direktorių, atiduoti jam vadovėlį ir atsisakyti mokytis iš jo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)