„Rusijos karas prieš Ukrainą yra lūžio taškas. Tai yra nauja Europos saugumo, taip pat ir Arkties regiono saugumo realybė“, – teigė J. Stoltenbergas. Tačiau jis pabrėžė, kad daugelis šio regiono šalių yra NATO narės.

Pasak J. Stoltenbergo, net jei karas Ukrainoje pasibaigtų rytoj, pastarųjų savaičių įvykių padariniai bus ilgalaikiai. Rusija esą parodė esanti pasirengusi karinėmis priemonėmis mesti iššūkį pagrindiniams saugumo principams.

Maskva įsiveržė į Ukrainą praėjusį mėnesį ir ten sukeltą karą vadina „specialiąja karine operacija“, kurios tikslas – „demilitarizuoti“ šalį ir apsaugoti ten gyvenančius etninius rusus. Reaguodami į tokius Maskvos veiksmus, Kyjivo sąjungininkai Vakaruose paskelbė Rusijai milžiniško masto sankcijas.

Buvęs Norvegijos premjeras taip pat atkreipė dėmesį į Šiaurės ašigalį supančio regiono strateginę svarbą saugumui ir susisiekimui tarp Europos ir Šiaurės Amerikos. Pasak jo, pastaraisiais metais ten gerokai suintensyvėjo Rusijos karinis aktyvumas. Rusija regione esą išbando daugybę savo turimų karinio jūrų laivyno ginklų sistemų ir ten taip pat dislokuota šalies strateginė povandeninių laivų flotilė. Be to, Arkties regione plečiasi Kinijos interesai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją