Ketvirtadienį Pchenjanas pirmąkart nuo 2017 metų surengė galingiausių šalies turimų raketų visavertį bandymą.

Atrodo, kad raketa pakilo aukščiau ir nuskriejo toliau negu bet kurios kitos branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos turimos TŽBR, įskaitant ankstesnio modelio raketą, pajėgią smogti bet kuriam JAV žemyninės teritorijos taškui.

„Naujo tipo tarpžemyninės balistinės raketos“ bandomasis paleidimas buvo atliktas „tiesiogiai vadovaujant“ Kim Jong Unui, sakoma valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime.

Valstybinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti Kim Jong Unas, vilkėjęs įprastą juodą odinę striukę ir užsidėjęs tamsius akinius, einantis šalia didžiulės TŽBR transportavimo mašinos ir ant jos pritvirtintos raketos. Kitose jis matyti džiūgaujantis kartu su aukšto rango kariškiais po raketos paleidimo.

Naujoji raketa „privers visą pasaulį dar kartą aiškiai suvokti mūsų strateginių ginkluotųjų pajėgų galią“, KCNA citavo Kim Jong Uno žodžius. Jis pridūrė, kad Šiaurės Korėja dabar „visiškai pasiruošusi seniai besitęsiančiai konfrontacijai su JAV imperialistais“.

„Raketa monstrė“

Didžiulė TŽBR „Hwasong 17“ pirmąkart buvo pademonstruota 2020 metų spalį. Analitikai ją praminė „raketa monstrė“.

Anksčiau ji niekada nebuvo sėkmingai išbandyta, o ketvirtadienį įvykęs paleidimas išprovokavo Pchenjano kaimynių ir JAV įtūžį.

„Raketa, paleista iš Pchenjano tarptautinio oro uosto, pakilo į didžiausią 6 248,5 km aukštį, nuskriejo 1 090 km per 4 052 sekundes ir smogė tiksliai nustatytai vietai atviruose vandenyse“ Japonijos jūroje, sakoma KCNA pranešime.

Pietų Korėjos kariškiai paskelbė, kad ketvirtadienį paleista raketa gali nuskrieti 6,2 tūkst. kilometrų, daug toliau negu ankstesnio modelio TŽRK „Hwasong 15“, kurią Šiaurės Korėja išbandė 2017 metų lapkritį.

Raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, o šis faktas supykdė Tokiją. Tačiau KCNA pažymėjo, kad bandymas buvo atliktas „vertikalaus paleidimo režimu“, kad nesukeltų kaimynėms susirūpinimo dėl saugumo.

Šiaurės Korėjai taikomos griežtos tarptautinės sankcijos dėl jos balistinių raketų ir branduolinės ginkluotės programų. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį dėl naujausio Pchenjano raketos bandymo surengs neeilinį posėdį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją