NATO nenori trečiojo pasaulinio karo, bet ruošiasi jam, skelbia TSN.

Aljanso neeiliniame viršūnių susitikime valstybių lyderiai ieškojo atsakymų į du klausimus – kaip kitaip padėti Ukrainai kare neįstojus į NATO ir ką Aljansas darys, jei bus užpulta viena iš jo narių. Tai, kad dabar niekas negali jaustis saugus, supranta visi, o labiausiai tie, kurie geografiškai arčiau Rusijos.

Lenkija netoli savo sienos dislokavo oro gynybos sistemą „Patriot“.

„Būtent Varšuva ėmėsi iniciatyvos siųsti taikos palaikymo misiją į Ukrainą, o Danija ir Lietuva pareiškė pasirengusios prie jos prisijungti, tačiau partneriai tai atmetė – mintis tiesiogiai kovoti su Rusija, ne tik žmogiškąja jėga, netgi aprūpinant orlaivius ar puolamąją ginkluotę, neranda palaikymo“, – skelbia TSN.

Viršūnių susitikime dalyvavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis – karo pradžioje jis prašė Ukrainai suteikti 1 proc. NATO tankų ir kovinių lėktuvų, kad sumažintų žmonių netektis, tačiau buvo atsisakyta.

„Taip, mes nesame Aljanse ir aš tokių pretenzijų neteikiu. Tačiau ukrainiečiai niekada nemanė, kad Aljansas ir Aljanso valstybės skiriasi. Kad gyvybės ir mirties klausimais galite būti jėga atskirai, bet kartu – ne. Kad NATO gali bijoti Rusijos veiksmų. Esu tikras, kad žinote, kadjog Rusija neketina sustoti Ukrainoje. Negalvoja ir negalvos. Ji nori eiti toliau prieš rytines NATO nares, Baltijos šalis, Lenkiją – tai tikrai “, – sakė V. Zelenskis.

„Esame susirūpinę, iš dalies todėl, kad girdime retoriką ir matome, jog Rusija bando sukurti tam tikrą pretekstą, kaltindama Ukrainą, JAV ir NATO sąjungininkus rengiantis panaudoti cheminį ir biologinį ginklą. Bet koks cheminio ginklo panaudojimas visiškai pakeis konflikto pobūdį. Tai bus šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas, turės plačių pasekmių ir, žinoma, bus labai pavojinga“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jei Rusija panaudos uždraustą cheminį ginklą, ji pati sulauks dar daugiau pasekmių, žadėjo JAV prezidentas Joe Bidenas. Pasekmių pobūdis priklauso nuo taikymo būdo. Dabar visi tikslai, kuriuos V. Putinas išsikėlė sau, sėkmingai žlugo. Ir Ukrainai nereikės perleisti savo teritorijų, mano JAV prezidentas. O pasaulis turi ir toliau demonstruoti vienybę.

„Kalbama apie sankcijų palaikymą, apie jų išlaikymą, siekiant padidinti skausmą. Todėl ir sušaukiau šį susirinkimą. Užtikrinti, kad po mėnesio ir toliau darysime tai, ką darome. Ne tik po mėnesio ar dviejų, bet iki metų pabaigos. Tai jį sustabdys “, – pažymėjo J. Bidenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją