Didelė jo kovotojų dalis žuvo prie Hostomelio oro bazės pirmosios puolimo bangos metu. Tarp žuvusiųjų – ir vienas pagrindinių vadų.

Turimomis žiniomis, elitiniai čečėnų daliniai nesėkmingai mėgino nužudyti pagrindinius Ukrainos vadovus per pirmąsias 48 karo valandas, teigė Vakarų žvalgyba.

Pastaruoju metu R. Kadyrovo smogikai prisidėjo prie brutalaus Mariupolio uostamiesčio puolimo, kai apšaudė ir gimdymo namus, o šimtų tūkstančių žmonių kančios tapo ukrainiečių skausmo simboliu.

Pats Čečėnijos lyderis neseniai socialiniame tinkle paskelbė vaizdo įrašą, kuriame tvirtino filmuojantis strategijos pasitarimą požeminiame bunkeryje Ukrainoje. Jis grasino Kyjivo gyventojams „asmeniniu vizitu“.

Ukrainos žvalgyba sako, kad vaizdo įrašas buvo sufalsifikuotas, nufilmuotas namuose, Čečėnijoje. Telefonų ir interneto žvalgybiniai duomenys rodo, kad jis niekada nekirto Ukrainos sienos, ir net V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas atsisakė patvirtinti vaizdo įrašo autentiškumą, teigė, kad Kremlius „neturi duomenų“ apie galimą R. Kadyrovo kelionę į Ukrainą.

Nors ir nepatvirtintas, vaizdo įrašas tapo naudingu propagandos įrankiu, parodančiu, kaip artimai ir entuziastingai R. Kadyrovas įsitraukia į karą.

Jis invaziją į Ukrainą laiko galimybe sustiprinti galią ir įtaką. Siųsdamas savo smogikus R. Kadyrovas įrodo ištikimybę Rusijos lyderiams, nuo kurių palankumo priklauso jo valdymas.

„Tūkstančiai, tikriausiai, dešimtys tūkstančių čečėnų jo nekenčia, piktinasi juo, ir yra daug šeimų, siekiančių kraujo keršto prieš jį ir jo šeimą, tad R. Kadyrovas supranta, kad, norint išlikti, jam reikalingas Rusijos ir Vladimiro Putino palaikymas. Todėl jis siekia parodyti visišką lojalumą, kad yra naudingas, gali atlikti milžiniškus darbus“, – sakė Emilis Solomonas Aslanas iš Politikos mokslų instituto Čarlso universitete Prahoje.

Jie laikomi nereguliariosiomis Rusijos pajėgomis. Vyksta pastovūs ginčai tarp čečėnų vadų ir rusų žvalgybos, įskaitant smulkius viešus įžeidinėjimus (neseniai paskelbtame vaizdo įraše kovotojai pasišaipė iš Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovo, į jį kreipdamiesi kaip į moterį), integracija į reguliariąją armiją taip pat minimali.

Vaizdo įrašuose kariai pažymi, kad jie paklūsta R. Kadyrovui, o ne Rusijos kariuomenės hierarchijai.

Priešingai nei rusai, čečėnų kariai turi mobiliuosius telefonus, kelia įrašus socialiniuose tinkluose ir konfliktą vadina karu – ignoruoja Kremliaus propagandos įsakymą skerdynes vadinti „specialiąja operacija“.

Nepaisant viso to, jų pagrindinis darbas yra prisidėti prie R. Kadyrovo tikslo – parodyti visuomenei, kaip tokia galinga kariuomenė priklauso nuo čečėnų kovotojų grupės.


Šį mėnesį jis socialiniame tinkle „Telegram“ pradėjo transliuoti kanalą arabų kalba – labai ambicingas sprendimas nedidelio, arabų kalba nekalbančio Rusijos regiono lyderiui. Jis mėgina įrodyti, kad Čečėnijos visuomenė palaiko mobilizaciją, pavyzdžiui, mokytojams įsakyta sudaryti žmonių sąrašus, kurių namuose yra vietos „priglausti pabėgėlius“, tvirtina, kad kai kurie valstybės tarnautojai atsisakė mėnesinio atlyginimo, nes „paaukojo jį karui“.

V. Putinui Čečėnijos lyderis siūlo patyrusius kovotojus, ištreniruotus nuožmiose, ilgose kovose prieš sukilėlius, ir gatvių susirėmimuose. Jie jau vyksta keliuose Ukrainos miestuose. Vadinamųjų „kadyrovcų“ žiauri reputacija savaime laikoma ginklu.

„R. Kadyrovas turi didelę vadinamųjų valymo operacijų [prieš civilius] patirtį, ir jo kovotojai gali būti naudojami kaip psichologinis ginklas prieš taikius ukrainiečius. Grėsmė yra juntama. Jei nepasiduosite, jus ištiks taikių Sakartvelo bei Čečėnijos miestų likimas. Be to, vyresnioji čečėnų kovotojų karta gynė Grozną nuo Rusijos puolimo. Todėl rusų vadai tiki, kad jo pajėgos turi įgūdžių, naudingų Ukrainoje, ypač tokiais atvejais, kaip Mariupolio apsiaustis“, – sakė Sakartvelo strateginių ir tarptautinių tyrimų fondo, nukreipto į šiaurės Kaukazą, mokslinis bendradarbis Aleksandras Kvachadzė.

R. Kadyrovas valdo Čečėniją kaip savo feodą, taikydamas baimės ir smurto taktiką. Savo pavyzdžiu gali net įkvėpti Rusijos vadovą įvesti diktatūrą, nes ekonomiką smaugia sankcijos, o V. Putinas vis giliau klimpsta į autokratiją.

Jis tradiciškai pasiūlė Kremliui alternatyvų galios tinklą žvalgybinės informacijos rinkimui ir priešų šalinimui – darbams, kurie yra pernelyg toksiški ar prieštaringi įprastoms šnipų tarnyboms.

Tikriausiai aiškiausias pavyzdys – penki čečėnai buvo pripažinti kaltais dėl 2015-aisiais įvykdyto opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymo, nors šis nusikaltimas niekada nebuvo tiesiogiai susietas su R. Kadyrovu.

Kremliui ieškant atpirkimo ožių dėl nesėkmių Ukrainoje, kaip kalbama, FSB vadui paskirtas namų areštas, šie galios ir žvalgybinės informacijos rinkimo darbai gali būti dar naudingesni, ypač dėl tarp abiejų stovyklų tvyrančios istorinės nesantaikos.

Daug čečėnų jautėsi išsiųsti lyg patrankų mėsa į prastai suplanuotą karą, kai patyrus didelius nuostolius žuvo ir vyresnysis vadas. Dabar jie labiau susitelkę į informacinį karą: siekia patraukti naujų samdinių ir palaikyti savo lyderį.

R. Kadyrovas labai stengėsi gimtinėje ieškodamas „savanorių“, kuriems siūlė 2300 JAV dolerių už prisijungimą, po 1000 JAV dolerių mėnesinį atlyginimą ir priedus už sėkmingai įvykdytas operacijas. Taip vienas karys rašė verbuojamam jaunam kovotojui.

Jie kreipėsi į įvairias grupes, įskaitant kovos menų trenerius, prašydami jaunuolių prisijungti, bet panašu, kad čečėnų tai nedomina, nes jie žino, koks šis karas mirtinas.

„Vaizdo įrašuose ir metaduomenyse matyti, kad didžioji dalis [čečėnų] pajėgų yra bent už 20 km nuo fronto linijos. Jie tik įrašinėja vaizdo įrašus, kad motyvuotų Čečėnijoje esančius žmones ir reklamuotų kario R. Kadyrovo bei jo pajėgų įvaizdį. Jie itin stengiasi mobilizuoti savanorius, siūlo jiems dosnias finansines premijas už dalyvavimą, bet „Telegram“ ir nutekintoje informacijoje matome, kad jiems nesiseka“, – sakė A. Kvachadzė.

R. Kadyrovas turi dar vieną priežastį kovoti. Bent dviejose Ukrainos pajėgų brigadose yra čečėnų diasporos narių, kurie jo nekenčia ir nori matyti jį nuverstą. Jis turi parodyti priešams gimtinėje ir užsienyje jėgą, bet tuo pačiu ir išlaikyti nepažeistas pajėgas, kad išsaugotų brutalią valdžią.

„R. Kadyrovą pribloškė ukrainiečių pasipriešinimas ir panašu, kad dešimtys, jei ne šimtai jo žmonių, buvo nužudyti. Jis turi maždaug 12 000 vyrų, tačiau, norint išlikti valdžioje, jam reikalingi šie kovotojai. Jei jie Ukrainoje patirs per daug nuostolių, tai pakenks R. Kadyrovui. Tai gali patvirtinti kalbas, kad jis apgręžė dalį pajėgų. Jis nori save pristatyti kaip tvirtų kovotojų, pasiryžusių pasiaukoti, tvirtą vadą. Bet aš nežinau, ar jie tikrai pasirengę atiduoti gyvybes“, – sakė E. S. Aslanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)