Toks žingsnis žengtas po pikto K. Petkovo ir Rusijos ambasadorės Sofijoje Eleonoros Mitrofanovos apsižodžiavimo pastarosiomis dienomis, kai K. Petkovas pareiškė protestą dėl jos pareiškimo, o ji atsakė išvadindama jį vyriausybės „klerku“.

„Mes padarysime štai ką – atšauksime konsultacijoms į Bulgariją savo ambasadorių Rusijoje“, – prieš ketvirtadienį Briuselyje vyksiantį Europos Vadovų Tarybos susitikimą žurnalistams sakė K. Petkovas. Paprašytas paaiškinti, jis atsakė: „Paprastai, kai viena šalis atšaukia konsultacijoms savo ambasadorių, kita šalis turėtų padaryti tą patį“.

Bulgarijos užsienio reikalų ministerija naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad jos ambasadorius Maskvoje jau atšaukiamas. Rusijos pusė dar nekomentavo.

K. Petkovas ir E. Mitrofanova pastarąją savaitę žiniasklaidoje apsikeitė piktomis pastabomis, kai televizijai „Russia 24“ ambasadorė pareiškė, kad „Bulgarijos žmonės nepritaria vyriausybės retorikai ir veiksmams dėl specialiosios operacijos Ukrainoje“. K. Petkovas atsikirto, jog „visiškai nepriimtina, kad užsienio ambasadorė pasisakytų Bulgarijos žmonių vardu prieš Bulgarijos vyriausybę“. E. Mitrofanova trečiadienį feisbuke atsakė, kad nepriimtina, jog vyriausybės „klerkai“, nepaisant jų pareigų ar rango, bet kokia forma kritikuotų Rusijos Federacijos ambasadorių. K. Petkovas ketvirtadienį pavadino E. Mitrofanovos elgesį „nediplomatišku, aštriu ir šiurkščiu“.

Bulgarija buvo ištikima Sovietų Sąjungos sąjungininkė ir iki šiol palaiko su Rusija labai glaudžius kultūrinius, istorinius ir ekonominius ryšius. Tačiau Europos Sąjungos ir NATO narė smerkia Rusijos invaziją į Ukrainą, K. Petkovas ne kartą yra sakęs, kad dėl sankcijų Maskvai Sofija „kalbės vienu balsu su ES“.

Vis dėlto Sofija kol kas atsisako siųsti bet kokią karinę pagalbą Kyjivui, nes visuomenės nuomonė tebėra labai susiskaldžiusi. Neseniai „Alpha Research“ atlikta apklausa parodė, kad 32 proc. iš 500 apklaustų žmonių remia Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo politiką – prieš metus tokių buvo 58 procentai.

Viljama Sudikienė (AFP)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją