Augant tarptautiniam spaudimui atsiriboti nuo Maskvos, Kinija atsisako pasmerkti savo artimą sąjungininkę Rusiją dėl kruvinos invazijos į Ukrainą ir gerokai atsilieka nuo daugelio kitų šalių, teikiančių humanitarinę pagalbą karo niokojamai šaliai.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį apkaltino Kiniją teikiant politinę paramą Rusijai „akivaizdaus melo ir dezinformacijos skleidimu“, šiai vykdant invaziją į Ukrainą, ir perspėjo Pekiną neteikti materialinės paramos kariaujančiai Maskvai.

Kinija turi „vykdyti savo, kaip JT Saugumo Tarybos narės, įsipareigojimus, susilaikyti nuo paramos Rusijos karo pastangoms ir prisijungti prie viso pasaulio, raginančio nedelsiant taikiai užbaigti šį karą“, sakė jis.

Tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas pareiškė, kad „Kinijos kaltinimas melagingos informacijos apie Ukrainą skleidimu jau savaime yra dezinformacija“.

„Kinijos pozicija atitinka daugumos šalių norus... bet kokie nepagrįsti kaltinimai ir įtarimai Kinijai bus įveikti“, – ketvirtadienį per įprastą spaudos konferenciją sakė jis.

„Visada tvirtinome, kad Ukraina turi tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų, o ne būti didžiųjų valstybių žaidimo priešakinėje linijoje“, – kalbėjo Wang Wenbinas.

JT duomenimis, per vieną karo mėnesį Ukrainą paliko daugiau nei 3,6 milijono pabėgėlių, karas nusinešė daugiau nei 970 civilių gyvybių. Tuo metu Rusija sulaukė gausybės tarptautinių sankcijų smūgio, suluošinusio jos ekonomiką.

JAV pareigūnai kaltina Kiniją rodant „norą“ teikti karinę ir ekonominę pagalbą Rusijai, ir sako, kad „labai atidžiai stebės“, ar Pekinas nesiims tiekti Maskvai ginklų.

„Kinija teikia Rusijai politinę paramą, taip pat skleisdama akivaizdų melą ir dezinformaciją, bet sąjungininkai nerimauja, kad Kinija gali suteikti materialinės paramos Rusijos vykdomai invazijai“, – J. Stoltenbergas sakė prieš ketvirtadienį numatytą skubų NATO viršūnių susitikimą, kuriame JAV prezidentas Joe Bidenas turėtų aptarti Ukrainos klausimus su sąjungininkais.

Pekinas sako, kad yra pasiruošęs tarpininkauti siekiant ugnies nutraukimo, tačiau kol kas neįsipareigojo rengti taikos derybų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją