Rezoliucija būtų priimta, jei jai pritartų dauguma šalių narių. Balsavimas rengiamas 141 šaliai kovo 2 dieną patvirtinus panašią rezoliuciją su reikalavimu Rusijai tuojau pat nutraukti jėgos naudojimą prieš Ukrainą.

Per kovo 2-osios balsavimą penkios valstybės, įskaitant Rusiją, balsavo „prieš“, o 35 susilaikė. Rezoliucija buvo neįpareigojama ir pastebimai nepaveikė karo, nors pademonstravo Rusijos izoliaciją pasaulinėje scenoje.

Trečiadienį per dar vieną skubiai sušauktą Generalinės Asamblėjos sesiją Niujorke Ukraina pasiūlė naują rezoliuciją.

Jos tekste „reikalaujama tuojau pat nutraukti Rusijos Federacijos karo veiksmus prieš Ukrainą, ypač bet kokias atakas prieš civilius ir civilinius objektus“.

Rezoliucija taip pat būtų neįpareigojama. Jos tekste, kurį matė naujienų agentūra AFP, pakartojamas JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso raginimas Maskvai „sustabdyti savo karinį puolimą“, nutraukti ugnį ir grįžti „į dialogo ir derybų kelią“.

Rezoliucijos projektą, kurį iš pradžių parengė Prancūzija ir Meksika, remia 88 šalys.

JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield sakė, kad šiuo rezoliucijos projektu einama toliau nei kovo 2-ąją.

„Kreipiamasi į vieną žmogų, galintį sustabdyti smurtą. Ir tai yra Vladimiras Putinas“, – sakė ji.

Prancūzijos ambasadorius JT Nicolas de Riviere'as sakė, kad jo šalis ragina Maskvą „sustabdyti... agresiją, mėnesį žudančią civilius, įskaitant vaikus, medicinos darbuotojus ir žurnalistus“.

„Tai žudynės, o blogiausia dar laukia“, – sakė jis ir priminė, kad „absoliutus prioritetas yra nedelsiamas karo veiksmų nutraukimas ir visiškas tarptautinės humanitarinės teisės laikymasis“.

Rezoliucijos projektas buvo aptartas trečiadienį, o balsavimas turi įvykti ketvirtadienį.

Rusija trečiadienį pateikė JT Saugumo Tarybai rezoliuciją dėl „humanitarinės situacijos“ Ukrainoje, bet projektas nebuvo priimtas.

Rusija ir Kinija balsavo „už“, bet kitos 13 Saugumo Tarybos narių susilaikė, norėdamos, diplomatų žodžiais, pademonstruoti, kad Rusijos tekstas „yra nepriimtinas“.

Praėjusią savaitę Rusija, kuri yra kaltinama karo nusikaltimais prieš civilius Ukrainoje, atšaukė ankstesnį mėginimą prastumti šią rezoliuciją, nes trūko artimiausių Maskvos sąjungininkių paramos.

Nebuvo jokių galimybių, kad ta rezoliucija bus priimta, nes ją būtų vetavusios Vakarų galios.

Tačiau Rusija vylėsi, jog kai kurie balsai „už“ pademonstruos, kad ji tebeturi šalininkų pasaulinėje scenoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją