Pentagono atstovas Johnas Kirby trečiadienį sakė, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir generolas Valerijus Gerasimovas „nesutinka“ telefonu bendrauti su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu ir JAV generalinio štabo viršininku generolu Marku Milley.

JAV pareigūnai teigia, kad Amerikos valstybės sekretorius Antony Blinkenas taip pat nebendrauja su savo kolega iš Rusijos, tačiau J. Kirby sako, kad palaikyti abiejų šalių gynybos pareigūnų dialogą „šiuo metu yra kritiškai svarbu“.

V. Putino atstovas spaudai ketvirtadienį pakomentavo S. Šoigu dingimą iš viešumos.

„Gynybos ministras šiuo metu turi daug rūpesčių. Vyksta speciali karinė operacija. Dabar ne visai tas metas aktyviai rodytis žiniasklaidoje. Tai visiškai suprantama“, – pareiškė Dmitrijus Peskovas.

D. Peskovas tikino neva S. Šoigu ketvirtadienį dalyvavo nuotoliniame Saugumo tarybos posėdyje.

Pasak jo, „ministras Šoigu V. Putiną informavo apie specialiosios karinės operacijos eigą, taip pat apie pastangas teikti humanitarinę pagalbą, užtikrinti saugumą ir atkurti gyvybiškai svarbią infrastruktūrą išlaisvintose teritorijose“.

Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas tai, kad iš viešosios erdvės dingo svarbiausi Rusijos jėgos bloko veikėjai ir ekonomistai, vadina „labai įdomiu informaciniu niuansu“.

„Labai įdomus informacinis niuansas. Jau daugiau nei dvi savaites Rusijos Federacijos valstybiniame eteryje ir viešuosiuose protokoluose nematyti dviejų pagrindinių Rusijos jėgos bloko veikėjų – ministro Šoigu ir generalinio štabo vado Gerasimovo. Dingo kaip į vandenį. Nebėra ir sisteminių bei svarbių protokolinių pareiškimų iš kitų įtakingų asmenų, įskaitant specialiųjų tarnybų vadovus Patruševą, Bortnikovą, Naryškiną. Taip pat dingo iš pareigybinių protokolų. Garsiau nei įprastai tyli ir ekonomistai – premjeras Mišustinas, centrinio banko vadovė Nabiulina, ministras Rešetnikovas. Trumpiau tariant, visi kažkur prapuolė iš visuomenės akiračio“, – sako M. Podoliakas.

Anot M. Podoliako, Rusijos viešojoje erdvėje liko tik užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, „bandantis užsienio rinkas įtikinti, kad, jeigu „Rusija nežudys taikių Ukrainos žmonių, tada Europa gali prisigalvoti blogų dalykų“, ir Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, „kuris periodiškai nuoširdžiai patiki, kad „viskas vyksta pagal specialiosios operacijos planą“ ir todėl būtina Rusijos Federacijai gauti penktą sankcijų paketą su embargu naftai ir pasaulinių uostų uždarymu“.

Taip pat, kaip tikina prezidento administracijos vadovo patarėjas, liko Rusijos propagandos klasikai, kurie ir „toliau labai aiškiai sau dėsto konkrečias juridines pretenzijas „po“.

„Labai įdomi tyla“, – konstatuoja M. Podoliakas.

Trečiadienį skelbta, kad Rusijos gynybos ministras S. Šoigu jau dvylika dienų nesirodo viešojoje erdvėje. Pirmasis į tai dėmesį atkreipė „Mediazonos“ žurnalistas Dmitrijus Treščianinas. Tada „Agentstvo“ detaliau pasidomėjo, kaip ministrui sekėsi kovą.

Paaiškėjo, kad paskutinį kartą jis Rusijos naujienų agentūrų žiniose minimas kovo 11 dieną – tada jis bendravo su savo kolega iš Turkijos Hukusi Akaru.

Tą pačią dieną gynybos ministerija informavo apie S. Šoigu vizitą Mandrykos vardo karinėje klinikinėje ligoninėje – ten ministras apdovanojo Rusijos karius, dalyvavusius atliekant karinius veiksmus Ukrainoje.

Kovo 18 dieną Kremliaus puslapyje internete buvo nurodoma, kad S. Šoigu dalyvavo nuolatinių Saugumo tarybos narių susirinkime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Tik to susitikimo nuotraukų ir vaizdo medžiagos niekur nėra.

Tada „Pervyj kanal“ parodė reportažą, kaip S. Šoigu apdovanoja karius, tačiau vaizdai sutapo su tais, kuriuos gynybos ministerija publikavo kovo 11-ąją.

Kaip atkreipia dėmesį „Agentstvo“, iki kovo 11-osios naujienų apie įvykius, kuriuose tiesiogiai dalyvavo S. Šoigu, būta kone kas kelias dienas. Po kovo 11-osios neskelbiama ir apie įvykius, kuriuose dalyvautų Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vadas Valerijus Gerasimovas.

Kovo 11 d. S. Šoigu V. Putinui tikino, neva viskas Ukrainoje vyksta pagal planą.

„Viskas vyksta pagal planą, mes jums čia pranešame kiekvieną savaitės dieną“, – per nuotolinį Rusijos Saugumo Tarybos posėdį kalbėjo S. Šoigu Rusijos prezidentui V. Putinui.

Jis tęsė, neva iš savanorių įvairiausiose šalyse sulaukiama labai daug paraiškų, kad jie galėtų atvykti į Luhansko ir Donecko liaudies respublikas „dalyvauti išsivadavimo judėjime“.

Gynybos ministras taip pat paprašė V. Putino daugiau ginklų separatistiniams Donbaso regionams apginkluoti, pirmiausia oro gynybos sistemų, prieštankinių raketų.

„Esame sukaupę daug ukrainietiškos ginkluotės: tankų, šarvuočių ir visų rūšių šaulių ginklų, gana daug artilerijos. Be to, yra daug „Javelin“ ir „Stinger“ kompleksų. Taip pat siūloma tai perduoti Luhansko ir Donecko respublikoms, milicijai, kad jos galėtų efektyviau vykdyti savo respublikų gynybą“, – dėstė S. Šoigu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją