Užėmus Mariupolį būtų sukurta saugi sausumos jungtis su aneksuotu Juodosios jūros Krymo pusiasaliu, sakė prezidento Vladimiro Putino pasiuntinio Pietų Rusijos federalinėje apygardoje pavaduotojas Kirilas Stepanovas.

Kai tik Rusijos kariuomenė kontroliuos kelią M14, Krymas bus patikimai sujungtas su rytiniais Donecko ir Luhansko regionais transporto koridoriumi, trečiadienį valstybinei naujienų agentūrai „Ria Novosti“ sakė K. Stepanovas.

Didžiąją dalį Donecko ir Luhansko kontroliuoja Rusijos remiami separatistai, kurie per karą su Ukraina išplėtė savo kontroliuojamą teritoriją.

M14 greitkelis driekiasi nuo Odesos pietvakarių Ukrainoje iki Mariupolio, o iš ten – per Rusijos sieną iki Rostovo prie Dono miesto.

Po 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos Ukraina uždarė geležinkelio linijas į pusiasalį.

K. Stepanovas sakė, kad netrukus vėl bus atidarytas ruožas į Odesą.

Ukrainos generalinė prokurorė: Rusijos vykdoma Mariupolio apgultis – genocidas

Ukrainos generalinė prokurorė Iryna Venediktova antradienį pareiškė, jog esama įrodymų, kad Rusija strateginio uostamiesčio Mariupolio apgultimi vykdo genocidą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienio vaizdo kreipimesi sakė, kad tarp rusų pajėgų apsupto Mariupolio griuvėsių yra įstrigę kone 100 tūkst. žmonių, badaujančių, trokštančių ir nepaliaujamai bombarduojamų.

„Tai, ką dabar matau Mariupolyje, yra susiję ne su karu, o su genocidu“, – naujienų agentūrai AFP sakė I. Venediktova.

„Karo veiksmų laukai turi tam tikras taisykles, tam tikrus principus. Mariupolyje nematome jokių taisyklių“, – sakė ukrainiečių generalinė prokurorė.

Pasak jos, Ukraina sieks tarptautinėje arenoje oficialiai kvalifikuoti Mariupolio apgultį kaip genocidą.

Naujausiame vaizdo pareiškime V. Zelenskis sakė, kad per 24 pastarąsias valandas iš miesto pabėgo daugiau kaip 7 tūkst. žmonių, bet vieną grupę, keliavusią sutartu humanitariniu maršrutu į vakarus nuo miesto, „okupantai paprasčiausiai paėmė į nelaisvę“.

Jis įspėjo, kad blogėjant humanitarinei situacijai dar daug tūkstančių gyventojų negali išvykti.

„Šiandien mieste vis dar yra beveik 100 tūkst. žmonių, [besislepiančių] nežmoniškomis sąlygomis. Visiškos apgulties [sąlygomis]. Be maisto, vandens, vaistų, nuolat apšaudomi, nuolat bombarduojami“, – sakė V. Zelenskis.

Jis dar kartą paragino Rusiją leisti funkcionuoti humanitariniams koridoriams, kad civiliai galėtų pasitraukti.

Mariupolis, kur prieš karą gyveno 450 tūkst. žmonių, nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24-ąją ypač įnirtingai griaunamas. Iš artilerijos pabūklų buvo apšaudyti miesto gimdymo namai, su žeme sulyginti gyvenamieji rajonai, smogta teatrui, nors jis buvo aiškiai pažymėtas užrašais, kad jame slepiasi vaikai.

Per brutalią apsiaustį sunku prasiskverbti humanitarinei pagalbai ir evakuacijos kolonoms.

Iš Mariupolio jau pabėgo dešimtys tūkstančių žmonių. Jie „pasakoja apie šaltą pragaro peizažą, nuklotą lavonais ir griuvėsiais“, pirmadienį sakė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) pareigūnas.

Pasak I. Venediktovos, Mariupolis dabar yra „miestas įkaitas“.

„Neįmanoma duoti jiems maisto, vandens, elektros, o Rusijos Federacija tiksliai žino, ką ten daro“, – teigė ji.

Mariupolis yra svarbus Rusijai, nes užėmus šį miestą būtų užbaigtas „sausumos tiltas“ tarp 2014 metais rusų aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistų kontroliuojamo Donbaso regiono Ukrainos rytuose.

Rusijai užėmus Mariupolį Ukraina netektų svarbaus tiekimo kelio Juodosios jūros pakrantėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją