V. Orbanas paminėjo „beprecedentį iššūkį“, kurį Europos Sąjungos rytinėms narėms kelia karas Ukrainoje, įskaitant rūpinimosi pabėgėliais naštą ir neigiamą sankcijų Rusijai poveikį.

„Ypatingos aplinkybės reikalauja ypatingų priemonių. Vengrija yra pasirengusi ir laikosi savo pozicijos krizės metu“, – rašė V. Orbanas penktadienį išsiųstame ir antradienį paviešintame laiške.

„Vengrija tik prašo galimybės nedelsiant ir veiksmingai pasinaudoti jai skirtomis ES lėšomis ir lanksčiai jas naudoti pagal paskirtį, geriausiai tinkamą krizei įveikti“, – sakoma laiške.

Pasak jo, Budapeštui reikia pinigų gynybai, sienų apsaugai ir humanitarinių krizių valdymui.

ES iš viso skyrė 800 mlrd. eurų koronaviruso pandemijos sukeltiems padariniams šalinti 27 valstybėse narėse. Šie pinigai skirti padėti šalims įveikti pandemijos padarytą socialinę ir ekonominę žalą.

Tačiau Europos Komisija jau maždaug aštuonis mėnesius delsia išmokėti pinigus Vengrijai, sakydama, kad jai reikia papildomų garantijų iš V. Orbano dešiniosios nacionalistinės vyriausybės, jog pinigai nebus panaudoti ne pagal paskirtį.

Anksčiau Budapeštas buvo kaltinamas ES lėšų nukreipimu į vyriausybei palankių oligarchų kišenes.

Balandžio 3 dieną Vengrijoje vyks parlamento rinkimai. Pirmą kartą per 12 metų V. Orbanui iššūkį meta susivienijusi opozicija, todėl tikimasi atkaklios konkurencijos ir apylygių rezultatų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją