Apie tai V. Zelenskis tai pareiškė naktinėje vaizdo žinutėje, kurią išplatino naktį iš antradienio į trečiadienį.

„Mes ir toliau dirbame įvairiais lygiais ir siekdami paskatinti Rusiją taikai užbaigti šį žiaurų karą. Ukrainos atstovai dirba derybose, kurios vyksta beveik kasdien. Tai labai sunku! Kartais skandalinga. Bet mes judame į priekį žingsnis po žingsnio“, – sakė Ukrainos vadovas.

Jis taip pat padėkojo tarptautiniams partneriams.

„Dėkoju visiems tarptautiniams tarpininkams, kurie kovoja už Ukrainą, už Europą, už tiesą, kurie atneša į Maskvą tikrą, sąžiningą vaizdą ir skatina realistiškai pažvelgti į tai, kas vyksta mūšiuose ir į tai, kad pasaulis nenustos ginti tiesos, mūsų tiesos“, – sakė V. Zelenskis.

Apibendrindamas 27-osios karo Ukrainos dienos įvykius V. Zelenskis sakė, kad ryte kalbėjosi su popiežiumi Pranciškumi, kuris meldžiasi už Ukrainos žmonių laisvę.

„Ryte kalbėjausi su Jo Šventenybe popiežiumi Pranciškumi apie taikos paieškas Ukrainai, mūsų valstybei, apie okupantų žiaurumus, apie humanitarinius koridorius į apsuptus miestus. Padėkojau Jo Šventenybei už aiškią ir tvirtą poziciją prieš karą ir už maldas už Ukrainą. Pakviečiau jį aplankyti mūsų šalį šiuo pačiu svarbiausiu metu. Tikiu, kad mums pavyks surengti šį svarbų vizitą, kuris vienareikšmiškai palaikys kiekvieną iš mūsų, kiekvieną iš ukrainiečių.“

Jis taip pat sakė, kad sulaukė palaikymo ir iš Italijos parlamento.

„Patyriau maksimalų palaikymą. Nuoširdi šiluma žodžiuose. Paragino Italiją sugriežtinti sankcijas Rusijai, jos režimui. Ir stipriai smogti visiems Rusijos veikėjams, atsakingiems už šį karą. Už karą prieš mus. Į jų nekilnojamąjį turtą, sąskaitas ir jachtas. Už jų įprotį užsidirbti pinigų iš karo, gyventi ir ilsėtis toli, Europoje, kur ramu ir patogu“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Ukrainos vadovas neabejoja, kad jau šią savaitę Rusija sulauks naujų sankcijų.

„Ir esu dėkingas Italijai už tai, kad ji remia Ukrainos narystę ES“, – sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat pažymėjo, kad kalbėjosi su Slovakijos prezidente Zuzana Chaputova: „Apie mūsų bendradarbiavimą ir saugumą. Apie Ukrainos vystymąsi – kartu su visais, Europos Sąjungoje.“

„Svarbus pokalbis įvyko su Kanados ministru pirmininku. Toliau deriname pozicijas NATO ir G7 viršūnių susitikimų, kurie vyks šią savaitę, išvakarėse. Justinas Trudeau mus palaikys. Ypatingas aspektas – saugumo garantijos Ukrainai. Jie gyvybiškai svarbūs ne tik mums, bet ir visoms kaimyninėms šalims. Dėl mūsų saugumo, kuris sutvirtins pasaulį rytinėje Europos dalyje“, – sakė V. Zelenskis.

Jis pareiškė padėką ir Graikijos užienio reikalų ministrui Nikos Dendias.

„Esu dėkingas Graikijos užsienio reikalų ministrui, kuris buvo pirmasis Europos pareigūnas, nusprendęs paremti mūsų humanitarinius koridorius į Mariupolį. Gelbėti savo žmones iš miesto ir atvežti ten humanitarinius krovinius yra labai svarbu kiekvienam. Šiandien mieste gyvena apie šimtą tūkstančių žmonių. Nežmoniškomis sąlygomis. Visiška blokada. Nei maisto, nei vandens, nei vaistų. Nuolat apšaudoma, nuolat bombarduojama. Jau daugiau nei savaitę bandome organizuoti stabilius humanitarinius koridorius mariupoliečiams. Ir beveik visi mūsų bandymai, deja, yra sužlugdyti rusų okupantų. Apšaudymais arba tyčiniu teroru“, – sakė V. Zelenskis.

Jis pažymėjo, kad nepaisant visų sunkumų, antradienį vis tiek pavyko išgelbėti daugiau kaip 7 tūkstančius mariupoliečius.

„Rytoj tęsime šį svarbų darbą. Mūsų atstovai bando susitarti dėl humanitarinių koridorių Kyjivo, Charkovo, Zaporožės ir Luhansko srityse“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Jo teigimu, jau yra sukurta interneto svetainė, kurioje pateikiama informacija apie humanitarinę pagalbą Ukrainai.

„Vien per pastarąsias dvi savaites mūsų valstybė jau gavo daugiau nei 100 tūkst. tonų humanitarinės pagalbos. Šie kroviniai greitai paskirstomi per specialius regionams skirtus mazgus. Tačiau prašymų yra ir daugiau. Dar daugiau galimybių. Dar daugiau darbo“, – sakė jis.

Anot jo, interneto svetainėje žmonės gali sužinoti, kaip įsigyti, kaip išsiųsti ir kam adresuoti humanitarinius krovinius: „Tai skirta visiems, kurie nori prisijungti. Visiems, kurie gali padėti. Ukrainoje ir pasaulyje. Pagalba teikiama 24 valandas per parą.“

Anot Ukrainos vadovo, Rusijai ir toliau nesiseka kare – vėl buvo numušti Rusijos lėktuvai, taip pat buvo ypač svarbus bombonešis virš Mariupolio.

„Taip bus su kiekvienu, kuris žudo mūsų žmones, taikius žmones mūsų taikioje žemėje“, – sakė jis.

V. Zelenskis dar kartą kreipėsi į Rusijos karius.

„Noriu dar kartą pakartoti visiems rusų pilotams, kurie negalvoja, kokį užsakymą vykdo. Civilių gyventojų žudymas yra nusikaltimas. O tu atsakysi – bet kokiu būdu. Šiandien ar rytoj, tai jau yra mažiau svarbu, svarbiausia, kad tai neišvengiama“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją