Italijos parlamentarai atsistoję plojo V. Zelenskiui, kai jis vaizdo ryšiu skaitė naujausią savo kalbą iš daugybės jau pasakytų Vakarų parlamentams siekiant sustiprinti paramą savo šaliai po Rusijos invazijos vasario 24 dieną. „Nebūkite vieta, kuri priima šiuos žmones“, – sakė V. Zelenskis įstatymų leidėjams Italijoje, kuri seniai yra Rusijos elito pamėgta atostogų vieta, jo atstovai ten turi prabangių vilų kai kuriose vaizdingiausiose šalies vietose nuo ​​Toskanos iki Sardinijos.

„Privalome juos visus įšaldyti: įšaldyti jų turtą, sąskaitas, jų jachtas nuo „Šecherezados“ iki mažiausiųjų. Privalome įšaldyti turtą visų, kurie Rusijoje turi galią priimti sprendimus“, – sakė jis.

Spėliojama, kad Toskanos pakrantėje prišvartuota daugybės milijonų dolerių vertės megajachta „Šecherezada“ priklauso Rusijos oligarchui, o gal net pačiam prezidentui Vladimirui Putinui.

Po V. Zelenskio kalbėjęs ministras pirmininkas Mario Draghi sakė, kad Roma iki šiol areštavo daugiau nei 800 mln. eurų vertės turto, priklausančio Rusijos oligarchams, kuriems Europos Sąjunga taiko sankcijas, įskaitant 530 mln. eurų vertės jachtą. Italija priėmė 60 tūkst. ukrainiečių, daugiausia moterų ir vaikų, pabėgusių iš tėvynės.

V. Zelenskis, kurio kalbos parlamentams yra kruopščiai nutaikytos į vietos auditoriją, minėjo ir tai, kas gali nutikti, kai į Italiją plūstels žmonės iš šalių, paveiktų karo sukeltos maisto krizės. Istoriškai Ukraina yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasauliui. Ji taip pat aprūpino daugybe pagalbos agentūrų, Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programa prieš karą iš jos pirko beveik pusę savo pasaulinių kviečių atsargų. „Nežinome, kada turėsime derlių ir ar galėsime eksportuoti“, – sakė V. Zelenskis.

„Negalime eksportuoti kukurūzų, aliejaus, kviečių, tiek daug gyvybei būtinų produktų. Ir tai taip pat paveiks jūsų kaimynus kitoje jūros pusėje. Kainos kyla, dešimtims milijonų žmonių prie jūsų krantų reikės pagalbos“, – sakė jis.

Italija jau daugelį metų yra migracijos į Europą priešakinėje linijoje, šimtai tūkstančių žmonių, bėgančių nuo konfliktų ar klimato kaitos, pastaraisiais metais iš Šiaurės Afrikos mėgino kirsti pavojingą Viduržemio jūrą.

Kelios M. Draghi koalicinės vyriausybės partijos jau seniai palaiko glaudžius ryšius su Kremliumi – tai ir ​​Silvio Berlusconi vadovaujama partija „Forza Italia“, ir Matteo Salvini kraštutinių dešiniųjų Lyga, taip pat kadaise prieš visuomenės grietinėlę nusistatęs Penkių žvaigždžių judėjimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją