J. Bidenas įspėjo Rusiją dėl „stiprios“ NATO reakcijos.

Tai, kad Rusija kare naudoja greitąsias „Kinžal“ raketas, anot J. Bideno, rodo Rusijos silpnumą. „Jie paleido viršgarsinę raketą, nes tai vienintelis dalykas, ką jie užtikrintai gali padaryti“, – sakė JAV prezidentas. Šios raketos neįmanoma sustabdyti.

Ukrainiečiai padarė didelės žalos Rusijos tankams, sraigtasparniams ar lėktuvams – panaudojant ir Vakarų sąjungininkių ginklus. „Ir dabar B. Putinas priremtas prie sienos“, – kalbėjo J. Bidenas. Ir kuo labiau jis priremtas prie sienos, tuo griežtesnės taktikos jis esą imsis.

J. Bideno perspėjimas atkartojo pareiškimus, anksčiau šį mėnesį skelbtus jo administracijos ir kitų Vakarų šalių, reaguojant į Rusijos pareigūnų kaltinimus, jog Ukraina stengiasi nuslėpti neva JAV remtą cheminių ginklų programą.

„Dabar, kai Rusija paskelbė šiuos melagingus pareiškimus... turėtume įdėmiai stebėti Rusiją dėl galimo cheminių ar biologinių ginklų panaudojimo Ukrainoje – arba kad bus surengta klaidinama operacija juos panaudojant“, – per „Twitter“ parašė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

J. Bidenas pirmadienį pakartojo, kad tokie veiksmai išprovokuotų „griežtą“, bet kol kas neapibrėžtą Vakarų sąjungininkų atsaką.

V. Putinas „žino, kad padariniai bus griežti, nes NATO frontas vieningas“, sakė JAV lyderis, bet nepatikslino, kokių veiksmų imtųsi Aljansas.

Tuo pat metu J. Bidenas atkreipė dėmesį, jog perspėjo V. Putiną apie JAV atsaką, jeigu Rusija surengtų kibernetinių atakų prieš kritiškai svarbią infrastruktūrą Amerikoje.

„Vyko ilgas pokalbis, jog jeigu jis tai panaudotų, sulauktų pasekmių“, – J. Bidenas pasakojo apie pernai įvykusį savo susitikimą su V. Putinu Ženevoje.

Anksčiau pirmadienį J. Bidenas perspėjo verslo bendruomenę, kad žvalgyba pastebėjo augančią Rusijos kibernetinių atakų grėsmę. Prezidentas ragino bendroves „nedelsiant“ pasirūpinti apsaugos priemonėmis.

„Jeigu dar to nepadarėte, raginu mūsų partnerius privačiame sektoriuje nedelsiant sustiprinti savo kibernetinės saugos priemones, – sakė jis ir atkreipė dėmesį į „nuolat atnaujinamą žvalgybos informaciją, jog Rusijos vyriausybė aiškinasi galimybes potencialioms kibernetinėms atakoms“ atsakant į Vakarų sankcijas, įvestas dėl Maskvos invazijos Ukrainoje.

„Tai dalis Rusijos veikimo modelio“, – sakė J. Bidenas.

Prezidento pranešime sakoma, kad JAV vyriausybė „toliau naudosis visomis turimomis priemonėmis, kad atgrasytų, žlugdytų ir, prireikus, atsakytų į kibernetines atakas prieš kritiškai svarbią infrastruktūrą“.

Tačiau J. Bidenas pabrėžė, kad kai kurie svarbiausi JAV infrastruktūros objektai priklauso ir yra valdomi privačių subjektų, kurių neįmanoma priversti imtis konkrečių kibernetinės saugos priemonių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės