„Manau, kad Putinas siekia asmeniškai atkeršyti Mariupolio žmonėms po nesėkmės bandant užkariauti miestą 2014 metais. Tai kolektyvinė bausmė už atsisakymą pasiduoti Rusijos globai“, – prancūzų dienraščiui „Liberation“ teigė politikė.

I. Vereščuk teigimu, pastangos pietrytiniam miestui pasiųsti humanitarinę pagalbą ir toliau žlunga.

„Jeigu Putinas norėtų, Mariupolio humanitarinis koridorius jau būtų atidarytas. Rusai naikina ligonines, teatrą, kur glaudėsi be namų likę žmonės, mečetę, bažnyčias, jiems nėra nieko švento“, – sako deputatė.

Manoma, kad apsuptame mieste, kur nėra elektros, maisto ir vandens, sproginėjant bomboms vis dar likę apie 300 tūkst. žmonių.

Delfi primena, kad Ukraina pirmadienį atmetė ultimatumą atiduoti Rusijos pajėgoms apsiaustą Mariupolio uostamiestį, pirmadienį ukrainiečių žiniasklaidai sakė premjero pavaduotoja.

„Negali būti jokių kalbų apie ginklų atidavimą. Mes jau informavome apie tai Rusijos pusę“, – laikraščiui „Ukrainska Pravda“ sakė vicepremjerė I. Vereščuk.

„Tai sąmoninga manipuliacija ir reali įkaitų padėtis“, – pridūrė ji, komentuodama Maskvos reikalavimą.

Sekmadienį vakare Rusija pateikė ultimatumą, kad miesto gynėjai pasiduotų iki pirmadienio 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Raginame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinius, teritorinės gynybos batalionus ir užsienio samdinius nutraukti kovos veiksmus, sudėti ginklus ir humanitariniais koridoriais, sutartais su Ukrainos puse, pereiti į teritorijas, kontroliuojamas Kyjivo“, – sakė Rusijos nacionalinės gynybos valdybos vadovas Michailas Mizincevas.

Rusijos gynybos ministerija per platformą „Telegram“ kreipėsi į Mariupolio valdžią: „Būtent jūs dabar turite teisę priimti istorinį sprendimą – arba esate su savo žmonėmis, arba su nusikaltėliais.“

„Priešingu atveju jūsų laukiantis karo tribunolas – tik maža dalis to, ko nusipelnėte savuoju nepakenčiamu elgesiu su savo piliečiais, taip pat savo įvykdytais baisiais nusikaltimais ir provokacijomis“, – pridūrė ministerija.

Strategiškai svarbus pietrytinis Mariupolio uostamiestis, kurio dauguma gyventojų yra rusakalbiai, buvo vienas pagrindinių Maskvos puolimo taikinių.

Jau daug dienų Rusija negailestingai bombardavo šį miestą, kuriame beveik visiškai neveikia ryšiai ir nutrūkęs maisto, vandens ir kitų būtiniausių dalykų tiekimas.

Rusijos gynybos ministerija sakė, jos atvers humanitarinius koridorius, kad miesto gyventojai galėtų išvykti iki 10 val., jei bus sutarta dėl pasidavimo.

Anot jos, prie kontrolės postų laukia „patogūs autobusai“, nuvešiantys pabėgėlius į įvairias paskirties vietas. Ministerija pridūrė, kad pabėgėliai, atvyksiantys į Rusiją, per dieną nemokamai triskart gaus karšto maisto ir jiems ištisą parą bus užtikrinama medicininė pagalba.

Beveik 60 tūkst. „išgelbėtų Mariupolio gyventojų“ jau yra Rusijoje ir „dabar atvirai kalba apie visus masinius žiaurumus ir nusikaltimus, įvykdytus“ šuo uostamiesčio valdžios, nurodė Rusijos gynybos ministerija.,

Tačiau platformoje „Telegram“ paskelbtame vaizdo kreipimesi I. Vereščuk sakė, kad rusai „toliau elgiasi kaip teroristai“.

„Jie sako sutinkantys dėl humanitarinių koridorių ir ryte apšaudo evakuacijos vietą“, – sakė ji.

Mariupolio pareigūnai sakė, kad okupacinių pajėgų kariai prievarta išgabeno maždaug tūkstantį miesto gyventojų į Rusiją ir atėmė iš jų ukrainietiškus pasus, galimai įvykdydami karo nusikaltimą.

I. Vereščuk laikraščiui „Ukrainska Pravda“ sakė, kad iš vaikų namų grobiami vaikai.

„Supraskite: 350 vaikų bus prievarta išvežti į Rusiją neleidus mums jų paimti“, – sakė ji.

„Aiškiai prašome: suteikite mums koridorių ir parašykite, į kokius vaikų namus jie vyksta ir kodėl. Jie iškart išvežė tuos vaikus į Rusiją. Tai terorizmas“, – kalbėjo vicepremjerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją