Kyjivas pranešė Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA), kad maždaug pusė personalo, beveik keturias savaites dirbusio Rusijos kontroliuojamame komplekse, sekmadienį „pagaliau“ sugebėjo grįžti namo, nurodė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi.

Išvykusius darbuotojus pakeitė kiti ukrainiečių darbuotojai, vėlai sekmadienį paskelbtame pareiškime pridūrė R. Grossi.

„Tai, kad kai kurie Černobylio atominės elektrinės darbuotojai buvo pakeisti ir grįžo pas savo šeimas, yra teigiamas, nors ir labai pavėluotas, pokytis“, – pažymėjo R. Grossi.

„Jie nusipelnė mūsų visokeriopos pagarbos ir susižavėjimo, nes dirbo tokiomis itin sudėtingomis sąlygomis. Jie ten dirbo per ilgai. Nuoširdžiai tikiuosi, kad likusieji šios pamainos darbuotojai taip pat netrukus galės būti pakeisti“, – pridūrė jis.

Vasario 24 dieną Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą, ir kariuomenė iš karto užėmė Černobylio kompleksą – vietą, kur 1986 metais įvyko didžiausia visų laikų branduolinė katastrofa.

Nuo invazijos dienos objektą prižiūri apie 100 technikų, saugomų ginkluotų kariškių.

Anot TATENA, R. Grossi, anksčiau išreiškęs didelį susirūpinimą dėl komplekse dirbančių ukrainiečių darbuotojų gerovės, „pasveikino žinią apie dalinę darbuotojų rotaciją“.

„Iki šiandien atliktos rotacijos vietoje dirbo ta pati darbuotojų pamaina nuo Rusijos pajėgų įžengimo į teritoriją išvakarių“, – pridūrė agentūra.

Lieka neaišku, kodėl rusų kariai užėmė Černobylio elektrinę, kur budriai stebimas betoniniu ir švininiu sarkofagu uždengtas sprogęs reaktorius, o likę trys reaktoriai yra išmontuojami.

2017 metais ši jėgainė buvo vienas iš kelių Ukrainos objektų, paveiktų, kaip įtariama, iš Rusijos surengtos masinės kibernetinės atakos. Per tą išpuolį trumpam buvo išjungta ČAE spinduliuotės stebėsenos sistema.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją