„Prezidentai aptars, kaip Jungtinės Valstijos kartu su mūsų sąjungininkėmis ir partnerėmis reaguoja į humanitarinę ir žmogaus teisių krizę, sukeltą Rusijos nepagrįsto ir neišprovokuoto karo su Ukraina“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės spaudai Jen Psaki pranešime.

Ten pat nurodoma, kad J. Bidenas į Lenkiją atvyks po vizito Belgijoje, kur jis susitiks su NATO, Didžiojo septyneto (G-7) ir Europos Sąjungos lyderiais.

„Per šią kelionę bus toliau stengiamasi sutelkti pasaulį paremti Ukrainos žmones ir priešintis prezidento [Vladimiro] Putino invazijai Ukrainoje“, – J. Psaki komentavo J. Bideno kelionės po Europą planus.

„Tačiau planų nuvykti į Ukrainą nėra“, – pridūrė ji.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) kartu su Čekijos ir Slovėnijos vyriausybių vadovais praeitą savaitę aplankė Rusijos pajėgų atakuojamą Ukrainos sostinę Kyjivą, kad išreikštų solidarumą su šalimi, nuo vasario 24 dienos besipriešinančią Maskvos įsiveržimui.

JAV viceprezidentė Kamala Harris anksčiau šį mėnesį susitiko su A. Duda Varšuvoje. Jiedu pasmerkė Rusijos veiksmus Ukrainoje, ypač nukreiptus prieš civilius.

Šis susitikimas įvyko tuojau po Vašingtono sprendimo atmesti Lenkijos pasiūlymą pasiųsti jos turimus naikintuvus MiG-29 Ukrainai per vieną JAV pajėgų bazę. Anot amerikiečių, šis JAV pareigūnus netikėtai užklupęs pasiūlymas kelia „rimtų nuogąstavimų“ visam NATO aljansui.

Jungtinių Tautų duomenimis, apie 10 mln. ukrainiečių dėl karo buvo priversti palikti savo namus, o maždaug trečdalis jų išvyko į užsienį, daugiausiai į Lenkiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės