„Rusija ir vėl bando pasinaudoti Taryba dezinformacijai platinti, propagandai skleisti ir savo neišprovokuotam ir brutaliam puolimui prieš Ukrainą pateisinti“, – sakoma šešių Taryboje esančių šalių pareiškime, kurį perskaitė JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield.

Prie jos prisijungė Prancūzijos, Norvegijos, Albanijos, Airijos ir Jungtinės Karalystės atstovai.

Praėjusią savaitę Taryba surengė posėdį tuo pačiu klausimu, taip pat Rusijos prašymu.

Tuomet Vakarų šalys apkaltino Rusiją sąmokslo teorijų skleidimu po to, kai Maskvos pasiuntinys diplomatams pasakė, kad Amerika ir Ukraina atlieka tyrimus, kaip panaudoti šikšnosparnius biologiniam karui vykdyti.

Penktadienio posėdyje JAV pakartojo, kad Ukraina neturi biologinio ginklo programos.

Kritikai mano, kad Rusijos kaltinimai gali būti priedanga siekiant pačiai panaudoti tokius ginklus kare Ukrainoje.

„Mes ir toliau manome, kad yra tikimybė, jog Rusija planuoja panaudoti chemines ar biologines medžiagas prieš Ukrainos žmones“, – sakė L. Thomas Greenfield.

„Neketiname pažeminti Rusijos dezinformacijos ar sąmokslo teorijų, - sakė Thomas – Greenfieldas. – Nekartosiu užgauliojimų ir melagingų kaltinimų, kuriuos Rusija prie šio stalo ne kartą sviedė Ukrainos žmonėms ir Jungtinėms Valstijoms. Tačiau mes žinome, kad Rusijos dezinformacija yra jos desperacijos ženklas. Tokia yra tiesa, ir mes toliau sieksime užtikrinti, kad pasaulis ją pamatytų ir išgirstų“.

Vakarų valstybės teigė, kad būtent Rusija turi patirties cheminių ir biologinių ginklų srityje, Rusijai kartojant savo kaltinimus, kad Ukrainoje yra biologinių ginklų laboratorijos.

Kaip ir praėjusią savaitę, JT nusiginklavimo reikalų vyriausioji įgaliotinė Izumi Nakamitsu sakė, kad jos departamentas neturi nei jokių žinių apie Ukrainos biologinių ginklų laboratoriją, nei pavedimų atlikti tyrimą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės