Labiausiai laimės padaugėjo Serbijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje. Penktadienį paskelbtoje Pasaulio laimės lentelėje labiausiai nukrito Libanas, Venesuela ir Afganistanas. Libanas, kuriam gresia visiškas ekonomikos nuosmukis, nukrito į antrąją nuo galo lentelės vietą, iškart po Zimbabvės. Į indeksą įtrauktos 146 valstybės.

Karo traumuotame Afganistane, jau ir taip buvusiame pačioje lentelės apačioje, humanitarinė krizė gilėja, pernai rugpjūtį Talibanui dar kartą perėmus valdžią. JT agentūra UNICEF skelbė, kad šią žiemą iš bado gali mirti milijonas vaikų iki penkerių metų, jei jiems nebus suteikta pagalba.

Jau 10 metų rengiama Pasaulio laimės ataskaita grindžiama tuo, kaip patys žmonės vertina savo laimę, taip pat ekonominiais ir socialiniais duomenimis. Laimės balas skiriamas skalėje nuo nulio iki 10, remiantis trejų metų laikotarpio duomenų vidurkiu. Naujausias įvertinimas buvo baigtas dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą.

Šiaurės europiečiai ir vėl dominuoja aukščiausiose vietose – po suomių laimingiausi yra danai, po jų rikiuojasi islandai, šveicarai ir olandai. Jungtinės Valstijos pakilo trimis vietomis, į 16-ą vietą, ir viena vieta lenkia Didžiąją Britaniją, o Prancūzija pakilo į 20 vietą – tai iki šiol aukščiausias šios šalies reitingas.

Laimės balas grindžiamas ne tik asmeninės gerovės pojūčiu, nustatomu „Gallup“ apklausomis kiekvienoje šalyje, bet ir socialinės paramos, asmeninės laisvės ir korupcijos lygiu. Šiais metais autoriai taip pat naudojo duomenis iš socialinės žiniasklaidos, kad palygintų žmonių emocijas prieš ir po COVID-19 pandemijos. Jie nustatė, kad 18-oje šalių „stipriai padidėjo nerimas ir liūdesys“, tačiau sumažėjo pykčio jausmas.

„Pasaulio laimės ataskaitos pamoka per daugelį metų yra ta, kad socialinė parama, dosnumas vienas kitam ir vyriausybės sąžiningumas yra labai svarbūs gerovei“, – rašė ataskaitos bendraautorius Jeffrey Sachsas. „Pasaulio lyderiai turėtų atkreipti dėmesį“.

Ataskaita kai kuriuos nustebino, kai 2018 m. pirmą kartą sąrašo viršuje atsidūrė Suomija. Daugelis iš 5,5 milijono šios Šiaurės šalies gyventojų apibūdina save kaip tylius ir linkusius į melancholiją, įtariai vertinančius viešai demonstruojamą džiaugsmą. Tačiau didžiulių miškų ir ežerų šalis taip pat garsėja gerai veikiančiomis viešosiomis paslaugomis, visur esančiomis saunomis, plačiai paplitusiu pasitikėjimu valdžia ir žemu nusikalstamumo bei nelygybės lygiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją