Apie tai televizijos kanalo „FreeDom“ eteryje paskelbė Ukrainos branduolinių jėgainių operatorės „Energoatom“ vadovas Petras Kotinas.

„Stoties teritorijoje jie pradėjo sprogdinti amuniciją. Kada apšaudė stotį, daug sviedinių nesprogo. Ir šie sviediniai įstrigo pastatuose, taip pat ir stoties aikštelės asfalte, ir estakadoje, ir vamzdynuose. Ir jie (okupantai) pradėjo išminuoti tuos sviedinius ten, kur jie įstrigo, susprogdinami vietoje, t. y. jie uždaro tai geležiniu dangčiu ir susprogdina, nesvarbu ar jie yra šalia bloko arba šalia rimtos, kritinės stoties veikimui įrangos“, – sakė P. Kotinas.

Zaporožės AE

Anot jo, tokie veiksmai kelia grėsmę atominės elektrinės saugumui.

P. Kotinas taip pat kalbėjo apie kitą didelę Zaporožės AES riziką, susijusią su tuo, kad netoliese vyksta karinės operacijos.

„Išeina iš rikiuotės linijos, jungiančios Zaporožės AE su Ukrainos energetikos sistema. Šiandien, prieš dvi valandas, trečioji linija buvo atjungta nuo visų 4 esančių Zaporožės AE. Dabar sumažėja visų joje likusių jėgainių galia. Du energijos blokai bus iškrauti. Taip Zaporožės AE lieka prijungta prie elektros sistemos tik viena linija. Yra papildomų atsarginių elektros linijų, kurios padės išlaikyti elektrinės saugumą, tačiau situacija prastėja, blogėja“, – pabrėžė P. Kotinas.

Anot jo, jeigu nutiks, kad stotis pereis į vadinamąjį „blackout“ režimą, kai dingsta elektra, tai situacija bus dar rimtesnė nei buvo Černobylio atominėje elektrinėje, kai visiškai nutrauktas elektros energijos tiekimas.

„O čia, jei tokia situacija susiklostys, bus daug rimtesnė. Nes yra 6 reaktoriai. Ir viską reikės aušinti“, – aiškino jis.

Palydovinė Zaporožės AE nuotrauka

Norint išvengti tokios situacijos, anot P. Kotino, būtina atkurti bent dar vieną ryšio liniją su elektros sistema, kad būtų rezervo.

P. Kotinas pažymėjo, kad dabar stoties veiklą užtikrina Ukrainos personalas, tačiau joje yra apie 50 okupantų karinės technikos vienetų, 500 karių, o „stoties vadovybė dirba, šiems žmonėms grasinant ginklais“.

„Nors jie nesikiša į stoties darbą, vadovybė įpareigota visus klausimus derinti su okupantų vadu, įskaitant ir techninius. Tuo pat metu ten yra „Rosatom“ brigada. Jie lankosi stoties patalpose. Jie teoriškai gali turėti įtakos įrangos veikimui. Tai taip pat yra grėsmė saugumui“, – mano P. Kotinas.

Anot jo, visa tai patenka į „avarinės situacijos“ kategoriją šiame branduoliniame objekte ir tai žino tiek TATENA, tiek visi pasaulio specialistai.

„Šiandien ruošiame specialią šios stoties eksploatavimo tvarką, tuo pačiu išsaugosime joje esančio personalo vadovavimą. Ir tokiomis sąlygomis bus nustatyti specialūs limitai bei apribojimai, kurie leis mums, kiek įmanoma tokiomis sąlygomis, užtikrinti stoties saugumą“, – sakė P. Kotinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją