Iždo sekretorė Janet Yellen ir generalinis prokuroras Merrickas Garlandas virtualiai susitiko su Australijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Japonijos ir Europos Komisijos atstovais, pranešė Iždo departamentas.

„Mūsų sankcijos, prekybos suvaržymai ir kitos priemonės jau atnešė didelių nuostolių Rusijai, jos vadovybei ir asmenims, sudariusiems sąlygas [rusų prezidentui Vladimirui] Putinui surengti neišprovokuotą invaziją į Ukrainą“, – pareiškime cituojama J. Yellen.

„Ši daugiašalė darbo grupė dar labiau padidins šiuos nuostolius, nes sutelks koordinuotas pastangas įšaldyti ir areštuoti šių asmenų turtą įvairiose pasaulio jurisdikcijose ir neleis suteikti saugaus prieglobsčio jų neteisėtai įsigytam turtui“, – pabrėžė iždo sekretorė.

Tuo metu M. Garlandas nurodė, kad Jungtinės Valstijos „jau bendradarbiauja su savo tarptautiniais partneriais, siekdamos įšaldyti ir areštuoti visame pasaulyje turtą, priklausantį į sankcijų sąrašus įtrauktiems Rusijos oligarchams.

„Mes ir toliau bendradarbiausime, siekdami imtis visų tinkamų veiksmų prieš asmenis, kurių nusikalstami veiksmai leidžia Rusijos vyriausybei tęsti neteisingą karą prieš Ukrainą“, – pažymėjo generalinis prokuroras.

Pasak Iždo departamento ši darbo grupė „rinks informacija ir ja dalysis, kad galėtų imtis konkrečių veiksmų, įskaitant sankcijas, turto įšaldymą, civilinį ir baudžiamąjį turto konfiskavimą bei baudžiamąjį persekiojimą“.

Departamento teigimu, jau pasiekta „pastebimų laimėjimų“ konfiskuojant Rusijos oligarchams priklausančias prabangias jachtas.

„Vien per pastarąsias tris savaites JAV teisėsaugos institucijų užsienio partneriams pateikta informacija padėjo suvaržyti virtinę laivų, kontroliuojamų asmenų ir subjektų, kuriems taikomos sankcijos, – sakoma pareiškime. – Apskaičiuota, kad šių laivų bendra vertė siekia šimtus milijonų dolerių.“

Anksčiau šį mėnesį Vašingtonas paskelbė steigiantis iš kelių agentūrų sudarytą darbo grupę „KleptoCapture“. Jos deklaruojamas tikslas – patraukti atsakomybėn „korumpuotus Rusijos oligarchus“ ir sankcijų pažeidėjus.

Tas žingsnis buvo atliktas, JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) savo metinėje kalboje perspėjus rusų milijardierius, kad naujoji institucija „suras ir konfiskuos jų jachtas, prabangius apartamentus, privačius lėktuvus“.

„Jūsų neteisėtai gautas pelnas – mūsų taikiklyje“, – pridūrė J. Bidenas.

Dalintis
Nuomonės