„Ukrainiečiai turi šansų prieš milžinišką [Maskvos] pranašumą tik tuo atveju, jei Vakarų šalys tieks jiems pakankamai karinės technikos“, – Prahoje žurnalistams sakė P. Fiala.

Jis antradienį kartu su kolegomis iš Lenkijos ir Slovėnijos Mateuszu Morawieckiu ir Janezu Janša lankėsi Kyjive, siekdamas parodyti solidarumą su Ukraina ir susitikti su šalies vadovais.

Jų kelionė į Ukrainos sostinę buvo pirmasis užsienio šalių lyderių vizitas nuo vasario 24 dieną prasidėjusios Rusijos invazijos.

„Turime suintensyvinti [ginklų] tiekimą ir įtraukti kuo daugiau šalių“, – paragino P. Fiala ir pridūrė, kad Ukrainai visų pirma reikalingos prieštankinės ir priešlėktuvinės raketos.

„Tai reikia daryti greitai, nes po dviejų savaičių gali būti per vėlu. Tai turi būti padaryta per kelias dienas“, – pabrėžė čekų premjeras.

Jo vyriausybė trečiadienį patvirtino daugiau kaip 28 mln. eurų vertės karinę pagalbą Ukrainai. Anksčiau Praha perdavė savo sąjungininkei šaudmenų, šaunamųjų ginklų ir priešlėktuvinių raketų už maždaug 30 mln. eurų.

Atmesdamas siūlymą įvesti neskraidymo zonos virš Ukrainos, P. Fiala pareiškė, kad Ukraina gali „susikurti savąją, jei turės pakankamai technologijų“.

Pasak jo, NATO narės Čekija, Lenkija ir Slovėnija ir toliau spaus ES „atverti duris“ Kyjivui.

P. Fiala pranešė, kad per derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu premjerai aptarė galimybę įsteigti ES ambasadą Kyjive, iš kur išvyko dauguma Vakarų valstybių pasiuntinių.

ES ir NATO taip pat galėtų suburti šalių koaliciją, suteikiančią prieglobstį rusų dezertyrams, nenorintiems kariauti Ukrainoje, nurodė Čekijos premjeras. Atitinkami siūlymai bus pateikti per kitą savaitę vyksiančius ES ir NATO viršūnių sutikimus.