Pasak Ukrainos lyderio, tam, kad Ukraina teisėtai gautų tai, kas jai priklauso, „dar reikia pastangų, reikia kantrybės“.

„Reikia kovoti ir dirbti kiekvienam savo vietoje. Įskaitant mūsų atstovus, mūsų delegaciją derybose su Rusijos Federacija. Tai svarbu. Sunku, bet svarbu, nes bet kuris karas baigiasi susitarimu“, – sakė jis.

Kaip pabrėžė V. Zelenskis, Rusijos Federacijos pozicijos vykstančiose derybose pradėjo skambėti realistiškiau.

„Tačiau dar reikia laiko, kad sprendimai atitiktų būtent Ukrainos interesus. Mūsų herojai, mūsų gynėjai duoda mums šį laiką, gindami Ukrainą visur, kur tik nori prasiveržti priešas“, – pabrėžė prezidentas.

Savo kalboje jis taip pat nurodė, kad kovo 15 d. Ukrainos kariuomenė sunaikino mažiausiai vieną Rusijos generolą, šimtus įsibrovėlių ir jų karinę techniką.

„Okupantams šiandien nepasisekė. Nors jie metė tūkstančius savo žmonių į mūšį mūsų valstybės šiaurėje, rytuose ir pietuose. Priešas prarado techniką, dar šimtus karių. Buvo daug žuvusių rusų šauktinių, dešimtys karininkų. Tarp žuvusių okupantų yra dar vienas generolas. Šiandien minimum vienas generolas“, – sakė Ukrainos vadovas.

Anot jo, rusų okupantai toliau griauna Ukrainos miestus ir žudo civilius gyventojus.

„Okupantai įvykdė naujus ir akivaizdžius karo nusikaltimus – apšaudė taikius miestus, civilinę infrastruktūrą. Raketų, kurias Rusija panaudojo prieš Ukrainą, skaičius jau viršija 900. Oro bombų tiek daug, kad jų suskaičiuoti neįmanoma“, – sakė V. Zelenskis.

Rusijos laukia gėda ir skurdas

Savo kalboje Ukrainos vadovas taip pat kreipėsi į Rusijos Federacijos, kuri prieš 20 dienų pradėjo karą prieš Ukrainą, piliečius.

„Rusijos piliečiai! Bet kuris iš jūsų, turintis prieigą prie tikros informacijos, jau gali suvokti, kuo šis karas baigsis jūsų šaliai. Gėda ir skurdas. Daug metų izoliacijos. Labai žiauri represinė sistema, kuri taip pat elgsis su Rusijos piliečiais. Nežmoniškas būdas, kaip jūs, okupantai, pasielgėte su ukrainiečiais. Kas bus toliau, priklauso nuo jūsų veiksmų“, – sakė V. Zelenskis.

Savo kalboje jis taip pat kreipėsi į Rusijos Federacijos pareigūnus.

„Noriu pasakyti tiesiai visiems Rusijos Federacijos pareigūnams, visiems, kurie yra susiję su dabartine valdžia: jei tu liksi pareigose, jei nesipriešinsi karui, tarptautinė bendruomenė iš tavęs atims viską, ką tu uždirbai per daugelį metų. Tai jau daroma“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Tą patį jis pasakė ir apie propagandos sistemą – vadinamąją ketvirtąją valdžią Rusijoje.

„Jei liksite dirbti propagandos labui, rizikuosite daug daugiau, nei dabar išeidami. Tiesiog išeikite. Sankcijų ir tarptautinio tribunolo rizika už agresyvaus karo skatinimą, karo nusikaltimų pateisinimą. Išeikite iš darbo! Keli mėnesiai be darbo jums tikrai geriau nei visas gyvenimas su tarptautiniu persekiojimu“, – žurnalistus ragino V. Zelenskis.

Savo ruožtu jis taip pat pažymėjo, kad dar du žurnalistai žuvo per karą Ukrainoje.

„Dar du žurnalistai žuvo nuo Rusijos karių artilerijos smūgio.Ukrainietė Aleksandra Kuvšinova ir amerikiečių „Fox News“ atstovas Pierre'as Zakrzewskis. Dar vienas žurnalistas buvo sunkiai sužeistas. Apšaudymas įvyko Kyjivo srityje“, – sakė prezidentas.

„Ir tai dar viena gera priežastis sugriežtinti Vakarų sankcijas Rusijos Federacijai. Stiprinti tol, kol Rusijos valstybė nutrauks šį karą“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Kiekvienas gali tapti herojumi

Ukrainos prezidentas taip pat padėkojo tarptautiniams partneriams už veiksmingą paramą, turėdamas omeny trijų valstybių partnerių ministrų pirmininkų vizitą Kyjive. Tuo pačiu jis paragino pasaulio lyderius veiksmingai remti Ukrainą priešinantis Rusijos agresijai.

„Tai reikšminga parama. Kai mūsų Kyjivas yra įsibrovėlių taikinys, ypač svarbu ir ypač drąsu būti čia, šalia mūsų, šalia draugų. Taip pasireiškia lyderystė“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas pakvietė visus Ukrainos draugus apsilankyti Kyjive.

„Čia gali būti pavojinga. Tai yra tiesa. Mūsų dangus dar nėra uždarytas nuo Rusijos raketų ir lėktuvų. Sprendimas sustiprinti mūsų arsenalą ore dar nepriimtas. Lėktuvų negavome. Bet... Jūs tikrai žinote, kad visų pasaulio žmonių akys dabar nukreiptos būtent į mūsų sostinę, į ukrainiečius. Kiekvienas, kuris yra su mumis, gaus padėką. Ne tik mūsų, bet ir kitų pasaulio tautų. Kiekvienas, kuris yra su mumis, turi galimybę tapti tikru herojumi“, – patikino V. Zelenskis.

Volodymyras Zelenskis
Jis taip pat sakė, kad nuotoliniu būdu kalbėjo Kanados parlamente ir padėkojo visiems kanadiečiams už paramą.

„Kanada atėjo į pagalbą Ukrainai viena iš pirmųjų. Ir aš raginau kanadiečius išlaikyti šią lyderystę. Padėti Ukrainai. Bet ne žodžiais, o darbais: ginklu, naujomis sankcijomis Rusijai. Ir taip pat aktyvia moraline pozicija. Pozicija visame tarptautiniame versle, kuri vis dar išlieka Rusijoje, kuri neišeina, nors puikiai supranta, kad remia karą, remia terorą“, – pabrėžė jis.

Zelenskis taip pat paskelbė apie kovo 16 d. numatytą kalbą Jungtinių Valstijų Kongrese, kurią pavadino svarbiu įvykiu.

„Noriu padėkoti prezidentui Bidenui ir visiems Ukrainos draugams Jungtinėse Valstijose už naują 13,6 mlrd. JAV dolerių paramos paketą mūsų valstybei, mūsų žmonėms. Šį finansavimą numatantis įstatymas pasirašytas. Tai laikome pirmuoju žingsniu visiško Ukrainos atkūrimo link“, – pabrėžė jis.

Per parą evakuota beveik 30 tūkst. ukrainiečių

Per pastarąją parą iš Rusijos apšaudytų vietovių Ukrainoje buvo evakuota beveik 30 000 ukrainiečių. Tai pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Anot jo, per pastarąją dieną iš Sumų, Charkovo ir Donecko sričių buvo išgelbėti 28 893 ukrainiečiai.

V. Zelenskis taip pat patikslino, kad 20 000 piliečių galėjo palikti Mariupolį.

„Kol kas tik savo transportu. Bus sudėtinga situacija. Mes kovojame už jus. Atsiprašome, viskas labai sudėtinga“, – sakė Ukrainos vadovas.

Pasak jo, Ukrainos vilkstinę su humanitariniais kroviniais vis dar nuolat blokuoja Rusijos kariai.

„Tačiau mes neatsisakysime gelbėti žmones, išgelbėti miestą“, – patikino jis.

Prezidentas taip pat sakė, kad kovo 16 d. įvyks ilgai lauktas žmonių gelbėjimas iš Charkovo srities Izyumo miesto.

„Dėl humanitarinio koridoriaus susitarta“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis taip pat padėkojo visiems gynėjams, kurie neleidžia Rusijos kariuomenei užimti Ukrainos miestų.

„Dėkoju visiems, kurie laikosi ir kovoja už gyvybes. Jūsų pasipriešinimas, jūsų atsparumas, jūsų drąsa leidžia Ukrainai išlikti. Ir išsaugokite mūsų žmones ir žemę“, – sakė jis kreipimęsi.

Karo padėtis pratęsta iki balandžio 25 d.

Savo kalboje V. Zelenskis taip pat papasakojo apie Ukrainos Aukščiausiosios Rados kovo 15 d. priimtus daugybę skubių įstatymų. Tarp jų – karo padėties pratęsimas dar mėnesiui, naujos garantijos teritorinės gynybos kovotojams, taip pat verslo apmokestinimo pakeitimai.

Anot jo, karo padėtis Ukrainoje pratęsta iki 2022 m. balandžio 25 d.

„Kainoms stabilizuoti ir tiekimui užtikrinti nustatytas nulinis akcizo tarifas ir 7 proc. PVM degalams. Verslo reguliavimas kiek įmanoma supaprastinamas. Sumažinta kontrolės įstaigų veikla, kad nebūtų papildomai tikrinami tie, kurie dirba pagal Ukrainos teisės aktus ir nepažeidžia vartotojų teisių“, – sakė V. Zelenskis.

„Ir aš esu dėkingas Ukrainos liaudies deputatams už tai, kad dauguma balsų surinko daugiau nei 340 balsų „už“. Tai rodo Ukrainos politinę vienybę, nors okupantai teigia, kad neva Ukrainos valdžia neatstovauja žmonių laisvei. Kaip tik tai daro! Ir visiems kolaborantams, kurie nusprendė šiek tiek padirbėti okupantams, reikėtų įsivaizduoti, kurgi jie pasislėps Rostove nuo bausmės“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją