Kaip praneša AFP, praeitą savaitę Kremlius skelbė, kad laukia savanorių, taip pat ir iš Sirijos, kurie norėtų ir galėtų kovoti Rusijos kariuomenės pusėje Ukrainoje.

Padėtį karo krečiamoje Sirijoje stebinti grupė „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad Rusijos pareigūnai kartu su Sirijos kariuomene ir jai prijaučiančiomis sukilėlių grupuotėmis pradėjo savanorių registraciją.

„Jau daugiau nei 40 tūkst. sirų užsiregistravo kariauti Rusijos pusėje Ukrainoje“, – sako Jungtinėje Karalystėje veikiančios stebėsenos organizacijos vadovas Rami Abdelis Rahmanas.

Maskva verbuoja kovotojus, įgijusios karinės patirties per 11 metų trukusį Sirijos pilietinį karą, ir tikisi, kad jie padės pasiekti proveržio vasario 24-ąją Ukrainoje pradėtame kare.

Skelbiama, kad Rusijos pareigūnai, 2015 metais Sirijoje Maskvos vardu talkinę valdančiajam režimui, pritarė 22 tūkst. iš visų savanorių.

Minėtieji kovotojai arba tarnauja Sirijos kariuomenėje, arba kovoja režimui prijaučiančių sukilėlių gretose. Jie turi patirties koviniuose veiksmuose miestuose, be to, buvo apmokyti pačių rusų.

Šalyje, kur kariai uždirba nuo 15 iki 35 dolerių per mėnesį, Rusija pažadėjo už tarnybą Ukrainoje mokėti 1100 dolerių, skelbia SOHR.

Taip pat žadama 7700 dolerių kompensacija sužeidimo atveju ir 16 tūkst. 500 dolerių išmoka artimiesiems žūties atveju.

Dar 18 tūkst. vyrų užsiregistravo per valdančiąją Sirijos „Baath“ partiją, juos įvertins „Vagner“ – privačios Rusijos karybos bendrovės, siejamos su Kremliumi -ekspertai.

Internete jau plinta klaidinga informacija apie Sirijos samdinius Ukrainoje. Praeitą savaitę imta dalintis nuotraukomis Sirijos kario, esą, žuvusio Ukrainoje. Vėliau paaiškėjo, kad jis buvo nukautas gimtinėje dar 2015 metais.

Nėra darbo

SOHR skelbia kol kas neturinti informacijos, kad savanoriai iš Sirijos jau kariauja Ukrainoje.

Abdelis Rahmanas sako, kad Rusija verbuoja savanorius iš Sirijos kariuomenės 25-osios specialiųjų misijų pajėgų divizijos, geriau žinomos kaip „Tigrų pajėgos“, bei iš Rusijos vadovaujamos 5-osios divizijos.

Savanorių sąrašuose – ir kovotojai iš Palestinos „Liwaa al-Quds“ grupuotės bei „Baath“ partijos karinės atšakos.

Informaciją apie karui Ukrainoje aktyviai Sirijoje verbuojamus karius šalies valdžios atstovai neigia.

„Iki dabar neturime jokių pavardžių. Jokiuose centruose nėra užsirašiusių jokių savanorių, niekas iš Sirijos nevyko kariauti į Ukrainą“, – AFP naujienų agentūrai sakė Nacionalinio susitaikymo komiteto atstovas Omaras Rahmounas.

Samdiniai iš Sirijos jau ne kartą kariavo priešingose užsienio konfliktų pusėje – pavyzdžiui, Libijoje ir Kalnų Karabache.

Daugiau nei dešimtmetį trukęs pilietinis karas į skurdą įstūmė 90 proc. Sirijos gyventojų, o tai bene pagrindinis veiksnys, kodėl šalies kovotojai už pinigus pasiryžę keliauti net ir į pasaulio kraštą.

Vienas Sirijos karys kovą prisipažino, jog užsirašė vykti kariauti į Ukrainą, nes po karinės tarnybos niekaip nepavyko čia susirasti darbo.

„Situacija labai sudėtinga. Nėra elektros, šildymo, nėra dujų“, – sakė jis ir pridūrė, kad užsiregistravo oro pajėgų žvalgybos biure netoliese Damasko.

Keli šimtai dolerių

Režimui lojalios pajėgos verbavimo centrus atidarė rytiniuose Majadeno ir Deir Ezoro miestuose, sako „Deir Ezzor 24“ portalui vadovaujantis Omaras Abu Layla.

„Vagner“ ėmėsi Deir Ezoro miesto, kol kas užsirašė tik kelios dešimtys vyrų. Šalyje, kur trūksta elementariausių dalykų, kai kurie tiesiog neturi kiti pasirinkimo – tik kariauti už tuos kelis šimtus dolerių“, – sako jis.

Turkijos remiami maištininkai šiaurinėje Sirijoje taip pat ruošiasi siųsti savo žmonių į Ukrainą – tik kautis priešingoje pusėje.

AFP žurnalistas iš šiaurinės Sirijos skelbia, kad į Ukrainą savo žmonių ketina siųsti „Sultan Murad“, „Sulaiman Shah“ ir „Hamza“ divizijos. Jos visos prieš tai šimtus vyrų siuntė į Libiją bei Azerbaidžaną.

Nors pagrindinis samdinių iš Sirijos (abejose pusėse) variklis išlieka pinigai, žmogaus teisių grupės sako, kad Ankaros tarpininkai neretai samdomus kovotojus išnaudoja ir delsia su jais atsiskaityti.

Vienas kovotojas AFP sakė, kad jam buvo pažadėta 3 tūkst. dolerių, jeigu vyks kariauti į Ukrainą.

„Mes pavargome nuo bado ir nepritekliaus... Išvyksiu ir niekada nebegrįšiu. Iš Ukrainos ketinu vykti į Europą“, – prisipažino kitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją