Šeštadienį vykusį balsavimą laimėjo 40 metų Serdaras Berdymuchamedovas, surinkęs 73 proc. balsų, rašoma Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Izoliuotoje 6 mln. gyventojų turinčioje šalyje rinkimuose dalyvavo devyni kandidatai, tačiau tik nedaugelis abejojo, kad vienintelis G. Berdymuchamedovo sūnus Serdaras, žadantis tęsti tėvo kursą, perims aukščiausią šalies postą.

Vyresnysis Berdymuchamedovas, kuris dabar yra kadenciją baigiantis Turkmėnistano prezidentas, ministrų kabineto pirmininkas ir senato vadovas, pastaruosius 15 metų buvo svarbiausias režimo sprendimų priėmėjas. Dujų turtingos šalies autokratinis lyderis, vadinamas šalies „gynėju“, dominavo viešajame gyvenime nuo 2006 m., kai mirė šalies prezidentas Saparmuratas Nijazovas, ir netoleravo jokio pasipriešinimo.

Praėjusį mėnesį G. Berdymuchamedovas pareiškė pasitrauksiąs ir leisiąs „jauniesiems lyderiams“ valdyti, tada buvo surengti pirmalaikiai rinkimai.

VRK pareigūnai neskubėjo skelbti vienų labiausiai nuspėjamų pasaulyje rinkimų, per kuriuos S. Berdymuchamedovas varžėsi su palyginti nežinomais valstybės tarnautojais ir provincijos pareigūnais, rezultatų.

Sekmadienį VRK pirmininkas Gulmyratas Myradovas žurnalistams, kurie dalyvavo spaudos konferencijoje tikėdamiesi išgirsti rezultatus, sakė, kad rezultatai vėluoja dėl „būtinybės kruopščiai suskaičiuoti balsus“. Galiausiai Berdymuchamedovo jaunesniojo pergalė pasirodė menkesnė, nei po pastarųjų dvejų uždaros valstybės rinkimų paskelbė jo 64 metų tėvas – buvo skelbiama, kad jis juos laimėjo gavęs atitinkamai 98 ir 97 proc. balsų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją