„Manau, kad ne vėliau kaip gegužės mėnesį, gegužės pradžioje turėtume sudaryti taikos susitarimą“, – vėlai pirmadienį sakė O. Arestovičius.

„Arba labai greitai, po savaitės ar dviejų, bus sudaryta taikos sutartis, įskaitant pajėgų išvedimą ir visa kita, arba bus bandoma suburti, pavyzdžiui, sirų antram raundui, o kai sutriuškinsime ir juos, balandžio viduryje arba pabaigoje bus pasirašyta taikos sutartis“, – sakė O. Arestovičius.

Pentagonas anksčiau pareiškė, kad Rusija bando verbuoti sirus karui Ukrainoje, tačiau šis teiginys nebuvo patvirtintas.

O. Arestovičius nedalyvauja Ukrainos derybose su Rusija.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pranešė, kad derybos su Rusija dėl dvi savaites trunkančių susirėmimų sustabdymo vyksta sunkiai, tačiau teikia vilties, kad kiek vėliau šiandien jose gali pavykti pasiekti proveržį.

Ukrainos lyderis patvirtino, kad šiuo metu vyksta „sunkios derybos“ su Rusija, ieškant diplomatinio sprendinio Maskvos invazijai į jos provakarietišką kaimynę.

„Delegacijų susitikimas vaizdo ryšiu šiandien jau prasidėjo. Jis tęsiasi“, – sakoma pirmadienį paskelbtame V. Zelenksio vaizdo kreipimesi.

„Visi laukia naujienų. Būtinai (jas) pranešime vakare“, – pažadėjo jis.

Anksčiau pirmadienį prasidėjo jau ketvirtas Maskvos ir Kyjivo delegacijų derybų ratas, pranešė aukšto rango ukrainiečių derybininkas, abiem šalims kaltinant vienai kitą dėl gyvenamųjų rajonų bombardavimo ir civilių mirčių.

Pagrindinis Kyjivo derybininkas, prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo nuotrauka iš vaizdo ryšiu vykstančių derybų. Derybas jis pavadino „sunkiomis“ ir nurodė, kad abi šalys išdėstė savo „konkrečias pozicijas“.

Abi šalys dar savaitgalį leido suprasti, kad derybose daroma pažanga ir kad pirmadienį jau gali būti paskelbti pirminiai susitarimo metmenys

Rusijos derybininkai sveikino „reikšmingą pažangą“, o M. Podoliakas pranešė, kad Maskvos delegacija liovėsi skelbusi „ultimatumus“ ir pradėjo „atidžiai įsiklausyti į mūsų pozicijas“.

Tačiau vėliau pirmadienį M. Podoliakas nurodė, kad proveržio kol kas nepavyko pasiekti ir kad derybos bus tęsiamos antradienį.

„Iki rytojaus buvo paskelbta derybų techninė pauzė“, – per „Twitter“ parašė jis.

Rusija gali būti priversta nutraukti puolimą „per artimiausias 10 dienų“

Buvęs JAV sausumos pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas sako, kad pereitų į „išsekimo karą“ Rusijai šiuo metu reikia trijų dalykų, kurių ji neturi – laiko, žmonių ir amunicijos. Taip jis teigė MSNBC televizijos eterio metu.

„Jeigu Vakarų šalys sustiprins paramą Ukrainos pusei, tai per maždaug 10 dienų rusai Ukrainoje pasieks tašką, iš kurio nėra grįžimo atgal – jie nebegalės vykdyti aktyvių karo veiksmų“, – tikino jis.

Karo Ukrainoje metu Rusija perėjo prie sekinimo strategijos – miestų bombardavimo, civilių žudymo keliuose.

Jo nuomone, Rusija neturi pakankamai žmonių, laiko, taip pat baigiasi amunicija.

„Maždaug per 10 dienų... su sąlyga, kad mes, Vakarai, ne tik tęsime, bet ir padidinsime ginkluotės ir pagalbos Ukrainai tiekimą, kad ji turėtų galimybę sunaikinti Rusijos artileriją, kariuomenę ir atremti raketų smūgius. Jei tai padarysime, tuomet per 10 dienų rusai pasieks tašką, iš kurio nebebus kelio atgal, ir jie nebegalės vykdyti aktyvių karo veiksmų“, – pažymėjo ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją