Nors toks charakterio pasikeitimas, anot žvalgybos šaltinių, yra ryškus, jo priežastį tebegaubia paslaptis; galimos interpretacijos pačios įvairiausios – nuo vėžio, Parkinsono ligos, demencijos pradžios iki steroidų vartojimo kitai ligai gydyti, rašo „The Guardian“.

„Apie Putino nerimą dėl savo sveikatos byloja jo akivaizdžiai didelis susirūpinimas dėl koronaviruso“, – teigė žvalgybos tarnybų šaltinis ir paminėjo Rusijos prezidento primygtinį reikalavimą sėdėti per atstumą nuo užsienio šalių vadovų, pavyzdžiui, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, ar kai kurių savo šalies pagrindinių figūrų, tokių kaip gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu jis susitiko vasarį tik po itin kruopščių atsargumo priemonių iš abiejų pusių.

Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas

„Įvykių Rusijoje nušvietimas yra gana neblogas tiek žvalgybinės informacijos, tiek elektromagnetinių signalų žvalgybos požiūriu, – pridūrė Vakarų šaltinis. – Tačiau kalbant apie asmeninę Putino sveikatą, tėra pilka dėmė. Mes žinome tik tiek, kad per pastaruosius penkerius metus jo sprendimų priėmimas aiškiai pasikeitė.“

Tarp Rusijos ekspertų, dirbančių Vakarų žvalgybinėse agentūrose, sklando įvairiausios spėlionės dėl Putino sveikatos.

Laikraščio „The Mail on Sunday“ savaitgaliniame numeryje cituojami tarptautinės žvalgybos šaltiniai, anot kurių, V. Putinas kenčia arba nuo prasidedančios demencijos, arba nuo Parkinsono ligos, arba nuo steroidų vartojimo.

Anot žymių žvalgybos aljanso „Five Eyes“ narių, Kremliaus informatoriai mano, jog yra medicininis Rusijos prezidento sprendimo, priimto prieš beveik tris savaites, – įsiveržti į Ukrainą – paaiškinimas. Aljansą sudaro Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės, Australijos, Kanados ir Naujosios Zelandijos žvalgybos pareigūnai.

Analizėse daugiausia dėmesio sutelkiama į tai, kaip 69-erių metų V. Putinas atrodo naujausiose nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje, taip pat į jo bendravimą su diplomatais ir politikais.

Kaip leidiniui teigė vienas saugumo pajėgų šaltinis, asmeniniai artimos Putino aplinkos liudijimai suteikė vertingiausių įžvalgų apie Rusijos prezidento mąstyseną.

Anot jo, „tik iš žmogiškųjų šaltinių galima susidaryti tokį turtingą, kokį turime, vaizdą apie Putino psichiką“.

Vladimiras Putinas

„Maždaug per pastaruosius penkerius metus jo sprendimų priėmimas aiškiai pasikeitė. Akivaizdžiai pasikeitė jo kalbų įtikinamumas ir aiškumas, taip pat tai, kaip jis suvokia jį supantį pasaulį.“

Jie pridūrė, kad, be viso to, V. Putinas neturįs „neigiamo grįžtamojo ryšio“, kai yra neinformuojamas apie tam tikras invazijos nesėkmes.

Kitas britų leidinys „The Telegraph“ dėmesį atkreipia į kelis aspektus dėl V. Putino sveikatos.

Pasak leidinio, per pastaruosius pasirodymus televizijoje prezidento V. Putino veidas ir kaklas atrodė pastebimai patinę. Anot „The Telegraph“, tai galima būtų paaiškinti tuo, kad „jis galbūt gydomas steroidais“.

Kiek anksčiau, 2020 metų lapkritį, Kremliui teko redaguoti filmuotą medžiagą apie 69-erių metų amžiaus prezidentą, kai jam kalbant per valstybinę televiziją užėjo kosulio priepuolis.

Vladimiras Putinas

Leidinys „Politico“ citavo Fioną Hill – vieną iš autoritetingiausių JAV ekspertų Rusijoje, – ji sakė: „Putinas neatrodo labai gerai, jo veidas gana išpurtęs. Žinome, kad jis skundėsi nugaros skausmais. Net jei tai nėra kas nors rimtesnio, gali būti, kad jis vartoja dideles steroidų dozes, arba galbūt tai kas nors kita.“

F. Hill, dirbusi tiek respublikonų, tiek demokratų administracijose, pridūrė: „Galbūt jį užvaldė jausmas, jog laikas bėga, – vis dėlto dvidešimt dveji metai, o tikimybė, jog po šitiek metų Rusijos lyderis pasitrauks savo noru arba per rinkimus, yra gana menka. Dauguma lyderių pasitraukia arba dėl masinių protestų, kaip kad galėjo atsitikti Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos atveju, arba jie miršta eidami savo pareigas. Šiais laikais vienintelis Rusijos lyderis, kuris šalies vadovo pareigas ėjo ilgiau už Putiną, buvo Stalinas, o Stalinas mirė eidamas pareigas.“

Buvęs žvalgybos pareigūnas, dirbantis Pentagonui, tikina, kad Rusijos prezidentas V. Putinas galimai labai sunkiai serga. Anonimu panoręs išlikti šaltinis sako, kad 69 metų prezidentas galbūt serga paskutine vėžio stadija, o jo veidas atrodo išpurtęs dėl „chemoterapijos arba steroidų“.

Jis taip pat mano, kad V. Putinas yra agonijos būsenos, tad neturi ko prarasti. Po karo prieš Ukrainą paskelbimo Rusijos prezidentas smerkiamas viso pasaulio lyderių, jo šalis kaltinama nekaltų žmonių žudynėmis.

Šaltinio teigimu, mirtina diagnozė gali būti viena iš priežasčių, kodėl Rusijos prezidentas pasidarė toks agresyvus, o karas prieš Ukrainą liko kone vienintelė galimybė įamžinti savo atminimą.

Analitikai nuo pat karo pradžios akylai stebi ir analizuoja V. Putino elgesį.

Šaltinis sako, kad visi sutinka, esą Rusijos prezidentas mirtinai serga: „Praeityje yra tekę matyti jį besišypsantį, tačiau 2022 metais praktiškai nėra nė vienos nuotraukos, kurioje jis atrodytų laimingas. Jo išvaizda leidžia daryti išvadą, kad prezidentas kenčia skausmą. Mūsų žmonių nuomone, jo piktas žvilgsnis byloja apie agoniją, kurią patiria. Mūsų žmonės įsitikinę, kad jis serga: labai bijo COVID, laikosi atstumo nuo savo personalo.“

Praeityje V. Putinas buvo susikūręs stipraus tvirto vyro įvaizdį, dažnai pozavo nuotraukoms rungtyniaudamas dziudo varžybose ar jodinėdamas bemarškinis.

Per pastaruosius užsienio valstybių vadovų valstybinius vizitus prezidentas V. Putinas, kaip matyti nuotraukose, sėdėjo priešais savo svečius prie komiškai ilgo stalo.

Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas

Kai Prancūzijos prezidentas E. Macronas lankėsi Maskvoje prieš pat paskelbiant apie invaziją, abu lyderiai buvo pasodinti beveik keturių metrų atstumu vienas nuo kito. Kremlius tvirtino, esą E. Macrono atsisakymas atlikti COVID testą privertė V. Putiną sėdėti tokiu dideliu atstumu. Tačiau yra žinoma, kad lygiai taip pat susitinka ir su savo vyriausybės aukšto rango pareigūnais.

Praėjusią savaitę vyresnysis Karališkojo laivyno admirolas užsiminė, kad ilgi stalai gali būti blogos sveikatos ženklas.

Chrisas Parry‘is, Hampšyre vykusių internetiniu diskusijų su moksleiviais vedėjas, kalbėjo: „Per susitikimus su žmonėmis jis sėdi prie štai tokių labai ilgų stalų. Mano nuomone, šiuo metu jo imuninė sistema gali būti prislopinta. Taigi, jis skuba.“

V. Putinas, kaip manoma, yra pasiskiepijęs trimis vakcinos nuo COVID dozėmis. Pasak vieno Vakarų šaltinio, jis skiepijosi „Pfizer“ vakcina, nors pats prezidentas pernai birželį tvirtino pasiskiepijęs rusiškais „Sputnik“ skiepais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją