Indonezijoje 6,7 balo žemės drebėjimas įvyko prie Sumatros salos vakarinės pakrantės, o Filipinuose 6,4 balo žemės drebėjimas užfiksuotas už 110 km nuo Lusono salos, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Abiejų šalių pareigūnai teigė, kad pranešimų apie nukentėjusiuosius ar padarytą žalą kol kas negauta, o cunamio pavojaus dėl abiejų drebėjimų nebuvo.

Drebėjimas prie Indonezijos krantų 4 val. 09 min. vietos (sekmadienį 23 val. 09 min. Lietuvos) laiku įvyko 21 km gylyje, o jo epicentras buvo už 167 km į vakarus nuo Sumatros Pariamano miesto.

„Žemės drebėjimas buvo stipriai juntamas vieną minutę. Dėl geologinio aktyvumo gyventojai supanikavo“, – sakoma Indonezijos nacionalinės nelaimių padarinių švelninimo agentūros (BNPB) pranešime.

Labiausiai jis buvo juntamas Šiaurės Sumatros Niaso ir Hibalos salose, kurios nėra tankiai apgyvendintos ir kuriose žmonės dažnai gyvena mediniuose namuose.

50-metis Pietų Niaso gyventojas Zagoto (Zagotas), kuris, kaip ir dauguma indoneziečių, turi tik vieną vardą, sakė, kad jis su šeima išbėgo į lauką, kai pakrantėje įvyko žemės drebėjimas.

„Buvau kietai įmigęs, bet žemės drebėjimas privertė mane pabusti, jis buvo labai stiprus“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo Zagoto.

Indonezijos meteorologijos ir geofizikos agentūra (BKMG) pranešė, kad po pirminio drebėjimo sekė keli stiprūs pakartotiniai smūgiai.

Tuo metu Filipinuose žemės drebėjimas jūroje įvyko 5 val. 05 min. vietos (23 val. 05 min. Lietuvos laiku), o sostinės Manilos gyventojus pažadino pastatų virpėjimas.

Tačiau Filipinų vulkanologijos ir seismologijos institutas teigė, kad žalos nesitikima.

„Jis stiprus ir dreba taip, tarsi šoktų į šoną“, – sakė leitenantas Aristotle Calayagas (Aristotelis Kalajagas), laikinai einantis policijos viršininko pareigas Lubango mieste Vakarų Mindoro saloje, esančioje netoli Lusono.

Indonezija ir Filipinai pasižymi dideliu seisminiu aktyvumu. Šios valstybės patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno „ugnies žiedą“, kur susiduria tektoninės plokštės ir įvyksta daug ugnikalnių išsiveržimų bei žemės drebėjimų.

Praėjusį mėnesį Indonezijos Sumatros saloje įvykęs 6,2 balo žemės drebėjimas, sugriovęs namų ir mečetę, nusinešė 19 žmonių gyvybes.

2004 metų gruodžio 26-ąją katastrofinis 9,1 balo žemės drebėjimas smogė prie Sumatros salos krantų ir sukėlė milžinišką cunamį, regione pareikalavusį kone 230 tūkst. žmonių gyvybių. Tąsyk Indonezijoje žuvo 170 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją