Pirmasis Europoje pažangusis suslėgtojo vandens reaktorius (Evolutionary Power Reactor, EPR), pastatytas Prancūzijos vadovaujamo bendrovių „Areva“ ir „Siemens“ konsorciumo Suomijos pietvakarinėje pakrantėje, pradėjo veikti gruodį bandomuoju režimu – 12 metų vėliau nei planuota.

„Šiandien, kovo 12 dieną, šeštadienį, 12 val. 1 min. (vietos ir Lietuvos laiku) jėgainės blokas buvo prijungtas prie nacionalinio tinklo, veikdamas 103 megavatų galia“, – rašoma Suomijos energetikos įmonės „Teollisuuden Voima“ (TVO) pranešime.

Prognozuojama, kad reguliarus energijos tiekimas prasidės šių metų liepą. Tuomet bloko galia turėtų pasiekti 1 650 megavatų ir pagaminti apie 14 proc. Suomijos suvartojamos elektros energijos.

Olkiluoto 3-iasis reaktorius bus galingiausias iš veikiančių Europoje. Šioje jėgainėje, įsikūrusioje Eurajokyje Suomijos vakarinėje pakrantėje, yra dar du verdančio vandens reaktoriai (VVR), kurių kiekvieno galia – 890 megavatų.

Prancūzijoje sukonstruotas EPR yra pirmasis naujo tipo reaktorius, pastatytas Europoje po 1986 metų Černobylio katastrofos. Vienintelis kitas toks jau veikiantis šio tipo reaktorius yra Kinijoje.

Jis turėjo tapti Prancūzijos ir Vokietijos pažangiųjų technologijų simboliu dėl savo didesnės galios ir didesnio saugumo.

Tačiau EPR blokų statybos Suomijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje buvo persekiojamos terminų nesilaikymo ir biudžeto pereikvojimo.

Olkiluoto atveju, šis projektas tapo įnirtingų ginčų taikiniu ir surijo daug daugiau lėšų nei planuota.

Iš pradžių tikėtasi, kad reaktoriaus statybos kainuos apie 3 mlrd. eurų, bet jo kaina išsipūtė maždaug iki 11 mlrd. eurų, rodo 2019 metų Pasaulio branduolinės pramonės ataskaita.

Nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios iškilo virtinė techninių ir saugos kliuvinių dėl prastos vadybos ir darbų kokybės. sakoma keliose ataskaitose, parengtose Suomijos ekonomikos ministerijos ir Radiacinės ir branduolinės saugos tarnybos (STUK).

Dėl kelis kartus atidėtų darbų pabaigos terminų tarp TVO ir „Areva“ kilo aštrių ginčų dėl kompensacijų. Prancūzijos įmonė 2018 metų kovą galiausiai sutiko sumokėti TVO 450 mln. eurų finansinę kompensaciją.

Jungtinėje Karalystėje EPR reaktoriaus projektas Hinkli Pointo jėgainėje elektros gamybos pradžios terminą atidėjo pusmečiu iki 2026 metų vidurio.