Ketvirtadienį Rusija apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos esą finansuoja biologinių ginklų mokslinius tyrimus Ukrainoje, kurią nuo vasario 24 dienos puola dešimtys tūkstančių Rusijos karių.

Ir Vašingtonas, ir Kyjivas šiuos kaltinimus neigia, o Jungtinės Valstijos pareiškė, kad tai yra ženklas, jog Maskva netrukus gali pati panaudoti šiuos ginklus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį vaizdo kreipimesi atmetė Rusijos kaltinimus ir pareiškė: „Niekas Ukrainoje nekuria jokių cheminių ar kitokių masinio naikinimo ginklų“.

Vakarų valstybės kaltina Rusiją imantis gudrybės ir kaltinant savo oponentus bei Jungtines Valstijas biologinių ir cheminių ginklų kūrimu, siekiant sudaryti prielaidas galimam jų panaudojimui Ukrainoje. Anksčiau Maskva buvo kaltinama tai daranti Sirijoje.

Per kasmėnesinį Saugumo Tarybos posėdį dėl cheminių ginklų panaudojimo Sirijoje – o šis klausimas iki šiol lieka neišspręstas, nes Damaskas vis dar nepateikia informacijos – ir Vašingtonas, ir Londonas kėlė Ukrainos klausimą.

Rusijos Federacija ne kartą skleidė dezinformaciją dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje“, – sakė JAV ambasadoriaus JT pavaduotojas Richardas Millsas. – Naujausias melo tinklas, kurį Rusija užmetė bandydama pateisinti iš anksto apgalvotą ir nepagrįstą karą, kurį ji pradėjo prieš Ukrainą, turėtų visiems laikams aiškiai parodyti, kad Rusija taip pat negalima pasitikėti, kai ji kalba apie cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje.“

JK ambasadorius Jamesas Kariuki pasmerkė Maskvos išpuolį prieš Ukrainą ir sakė, kad „paralelės su Rusijos veiksmais Sirijoje yra akivaizdžios“.

„Deja, palyginimas apima ir cheminius ginklus, nes matome, kaip Ukrainoje iškyla gerai pažįstama Rusijos dezinformacijos apie cheminius ginklus šmėkla“, – sakė jis.

2018 metais Maskva apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos slapta vykdo biologinio ginklo eksperimentus laboratorijoje Sakartvele – kitoje buvusioje sovietinėje respublikoje, kuri, kaip ir Ukraina, siekia įstoti į NATO ir Europos Sąjungą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės