„Kur smogsite su cheminiu ginklu?“

„Rusijos propagandistai šiandien pastebimai pagyvėjo ir labai stengėsi. Tikriausiai todėl, kad nuslėptų savo kariuomenės nusikaltimus Ukrainoje. Nusikaltimai prieš Mariupolį. Prieš Donbasą. Prieš Charkovą. Prieš dešimtis kitų miestų. Pridengti naujais kaltinimais. Naujais-senais feikais.

Jie kaltina mus... Vėl mus! Kad mes neva kuriame biologinius ginklus. Esą ruošiame cheminę ataką.

Tai mane labai neramina, nes ne kartą buvome įsitikinę: jei norite sužinoti apie Rusijos planus, pažiūrėkite, kuo Rusija kaltina kitus.

Žiūrėkite, tokių kaltinimų sklaida Rusijos žiniasklaidoje savaime rodo, kad jie tai sugeba. Rusijos kariuomenė, Rusijos specialiosios tarnybos. Rodo, kad jie to nori. Tokių dalykų jie jau padarė kitose šalyse. Lygiai taip pat! Jie patys skelbė, patys organizavo, patys skundėsi. Ir patys dar darys daugiau.

Vėl ir vėl. Jeigu jie nebus sustabdyti.

Kaip jie atplėšė Moldovą nuo Padniestrės. Kaip Gruzija buvo atplėšta nuo Abchazijos. Kaip Ukraina buvo atplėšta nuo Donbaso ir mūsų Krymo.

Ir jie kaltina mus! Tuos, kurie tapo aukomis. Tuos, kurie yra priversti gintis. Kovoti už savo teisę gyventi.

Jie patys atvažiuoja pas mus su tankais ir su raketomis. Paima svetimą. Mūsų. Užgrobia.

Jiems net gėda parodyti savo pareigūnus! Jie slepia savo generolus. Jie slepia nuo savo tautos, kad į šį karą siunčia šauktinius, kad tik invazinės pajėgos būtų didesnės.

O mes esame kalti! Mus visi kaltina išpuoliais prieš tariamai taikią Rusiją.

Ir kas dabar? Kas per kaltinimai apie ruošiamas chemines atakas? Ar nusprendėte „dechemizuoti“ Ukrainą? Kaip? Amoniaku? Fosforu? Ką dar mums paruošėte? Kur smogsite su cheminiu ginklu?

Mariupolio gimdymo namuose? Charkovo cerkvėje? Vaikų ligoninėje „Ohmadit“? Arba laboratorijose, kurių dauguma liko iš sovietinių laikų ir užsiima paprastu mokslu. Paprastu, o ne karinėmis technologijomis.

Esame adekvatūs žmonės. Aš – adekvačios šalies prezidentas, adekvačių žmonių. Ir dviejų vaikų tėvas. Ir niekas mano žemėje nekuria jokių cheminių ar kitokių masinio naikinimo ginklų. Ir visas pasaulis tai žino. Jūs tai žinote. Ir jei ką nors panašaus padarysite prieš mus, sulauksite griežčiausių sankcijų atsako“, – sakė V. Zelenskis.

„Europos žmonės pritartų narystei ES“

Jis taip pat užsiminė apie Europoje besitęsiančias kalbas dėl Ukrainos noro įstoti į Europos Sąjungą.

„Europoje tęsiasi diskusijos dėl Ukrainos ateities ES. Tikiu, kad mūsų žmonės, mūsų valstybė, mūsų kariuomenė padarė viską, kad mes norėtume būti ten matomi. Tarp lygių. Kad būtume ten pakviesti. Tai baigiamasis Europos egzaminas. Tarp valstybių vadovų yra tie, kurie mus palaiko. Ir yra tokių, kurie išlaiko tik save. Bet mes matome, kaip su mumis elgiasi visų Europos šalių žmonės. Ir tai yra pagrindinis dalykas. Nes aš tikrai žinau: jei mūsų narystę ES lemtų žmonės, jie tikrai pasirinktų Ukrainos žmones.“

„Evakuota 40 tūkst. gyventojų“

V. Zelenskio teigimu, vien kovo 10 d. iš karo kamuojamų Ukrainos miestų buvo evakuota 40 tūkst. gyventojų. Anot jo, šiandien viena iš pagrindinių valdžios užduočių yra humanitarinių koridorių – Sumuose, Trostyanecuose, Krasnopolyje, Izyume, Bučoje, Irpene, Gostomelyje – organizavimas.

„Per šią dieną (kovo 10 d.) pavyko išvežti tūkst. savo žmonių, užtikrinti jų saugumą – Čerkasuose, Poltavoje, Dniepre, Lvive“, – sakė V. Zelenskis.

Anot jo, jiems pavyko pristatyti ir humanitarinių prekių: šimtus tonų maisto ir vaistų.

„Darysime viską, kad išgelbėtume savo žmones miestuose, kuriuos priešas tiesiog nori sunaikinti. Atsižvelgiant į humanitarinių koridorių darbą, per pastarąsias dvi dienas jau evakavome apie šimtą tūkstančių žmonių“, – apibendrino prezidentas.

„Mes susiduriame su teroristine valstybe“

Ukrainos vadovas taip pat pažymėjo, kad Rusijos įsibrovėliai ketvirtadienį nesiliovė apšaudyti Mariupolio ir neleido sukurti humanitarinio koridoriaus gyventojų evakuacijai ir pagalbai pristatyti.

Pasak V. Zelenskio, rusų įsibrovėliai surengė ataką toje vietoje, kur turėjo pravažiuoti transportas su humanitarinės pagalbos kroviniu.

„Nusprendžiau vis tiek į Mariupolį išsiųsti vilkikų koloną su maistu, vandeniu, vaistais. Esu dėkingas visiems vairuotojams, drąsiems žmonėms, kurie buvo pasiruošę atlikti šią nepaprastai svarbią misiją. Bet okupantai tankų puolimą pradėjo būtent ten, kur ir turi būti šis koridorius – mariupoliečiams gyvenimo koridorius. Jie tai darė sąmoningai, žinojo, ką daro“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak prezidento, kovo 10 d. Rusijos kariai sunaikino pagrindinio valstybės tarnybos nepaprastųjų situacijų skyriaus pastatą Donecko srityje.

„Šalia šio pastato buvo vieta, kur Mariupolio gyventojai turėjo susirinkti evakuacijai. Tai yra tiesioginis teroras, drąsus patyrusių teroristų teroras. Pasaulis turi tai žinoti, tai pripažinti. Mes visi susiduriame su teroristine valstybe“, – sakė jis.

Tuo pačiu M. Zelenskis patikino, kad Ukrainos valdžia nenustos bandyti į Mariupolį atgabenti žmonėms reikalingą pagalbą.

Be to, kaip sakė jis, Rusijos kariuomenė bando blokuoti komunikacijų tinklus, kad jų įkaitais paimti miesto gyventojai negalėtų sužinoti aktualios informacijos.

„Jei galite pasikalbėti su Mariupolio žmonėmis, rašykite jiems, prašome skleisti tiesą. Priminkite, kad Ukraina yra su jais visa širdimi. Ir ji daro viską, kad sustabdytų miesto kankinimą“, – sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat nurodė, kad suteikė Ukrainos didvyrio vardą 13 Ukrainos karių, o 4 kariams – brigados generolo laipsnį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją