TATENA pridūrė, kad anksčiau Ukrainos pusė palaikė kontaktą su Černobyliu elektroniniais laiškais.

Savo ruožtu Rusijos kariškiai pareiškė sutinkantys suteikti Ukrainos remonto brigadai prieigą prie pažeistos elektros perdavimo linijos neveikiančioje Černobylio atominėje elektrinėje (AE). Rusijos Nacionalinio gynybos valdymo centro vadovą Michailą Mizincevą cituoja šios šalies naujienų agentūra „Interfax“.

M. Mizincevas teigė, kad Rusijos pusė sutinka su „papildomais maršrutais, pasiūlytais Ukrainos pusės“, tačiau suskubo mesti kaltinimus, kad liniją pažeidė „nacionalistai“.

ELTA ketvirtadienį skelbia, kad Maskva ir Kijevas yra „pasirengę dirbti“ su Jungtinių Tautų atominės energetikos priežiūros institucija, kad būtų garantuota branduolinė sauga. Apie tai ketvirtadienį pareiškė jos vadovas.

TATENA reiškia susirūpinimą dėl branduolinės saugos ir saugumo, Rusijos pajėgoms užėmus didžiausią Europoje branduolinę jėgainę – Zaporožės elektrinę, taip pat Černobylį.

Siekdamas tai išspręsti, TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi susitiko su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba ir Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Antalijoje, Turkijoje.

„Turėjome gerų susitikimų, nelengvų, bet rimtų susitikimų“, – sakė jis žurnalistams grįžęs į Vieną, kur įsikūrusi ši agentūra.

Černobylis

Ukraina trečiadienį pranešė, kad Černobylio atominėje elektrinėje nutrauktas elektros tiekimas, tačiau TATENA sakė, kad „jokio kritinio poveikio saugumui nėra“. Ši JT agentūra nurodė, kad duomenų perdavimas prarastas iš Zaporožės atominės elektrinės.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba trečiadienį „Twitter“ tinkle parašė, kad „atsarginiai dyzeliniai generatoriai gali 48 valandas maitinti“ elektrinę, tačiau pridūrė, kad „po to sustos panaudoto branduolinio kuro saugyklos aušinimo sistemos“.

Jėgainėje tebedirba daugiau kaip 2 tūkst. darbuotojų, nes ją reikia nuolat prižiūrėti, kad būtų išvengta kitų branduolinių katastrofų.

Ukrainoje yra keturios veikiančios atominės elektrinės, tiekiančios maždaug pusę šalies elektros energijos, taip pat branduolinių atliekų saugyklos, tokios kaip Černobylio.

Rusija šiuo metu tęsia prieš dvi savaitę pradėtą karinę agresiją prieš Ukrainą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės