Ambasadorius Jose Manuelis Romualdezas sakė, kad prezidentas Rodrigo Duterte per neseniai Maniloje vykusį susitikimą liepė jam pranešti Vašingtonui, kad Filipinai palaikys JAV dėl Ukrainos krizės.

„Jis sako, kad jei jie prašys Filipinų paramos, tai labai aišku, kad, jei padėtis taps kritinė, Filipinai bus pasirengę prisidėti, ypač jei ši Ukrainos krizė persimestų į Azijos regioną“, – sakė J. M. Romualdezas.

„[Prezidentas] sakė, kad Filipinai bus pasirengę atverti savo duris, ypač mūsų sąjungininkei JAV, kad galėtų naudotis mūsų infrastruktūra, bet kokiais objektais, kurių jiems gali prireikti“, – pridūrė jis internetinės žiniasklaidos forume.

Jis teigė, kad tarp objektų, į kuriuos JAV pajėgos galės gauti prieigą, yra buvusios amerikiečių oro ir jūrų pajėgų bazės Filipinų šiaurėje.

Nors R. Duterte nuo 2016 metų, kai tapo prezidentu, puoselėja glaudesnius ryšius su JAV varžovėmis Rusija ir Kinija, J. M. Romualdezas teigė, kad prezidentas „žino, jog [karas], kuris dabar vyksta Ukrainoje, neturėjo įvykti, nes jis buvo neišprovokuotas“.

Filipinai taip pat yra pasirašę abipusės gynybos sutartį su JAV, kuri įpareigoja abi sąjungininkes ateiti viena kitai į pagalbą agresijos atveju.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją