Kyjivo ir Maskvos pareigūnai jau surengė kelis derybų ratus Baltarusijoje, bet ministrų lygio susitikimas Turkijos pietiniame Antalijos mieste bus pirmasis nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios prieš dvi savaites.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba atskrido į Antaliją derėtis, kad „Rusija nutrauktų kovos veiksmus ir užbaigtų karą prieš Ukrainą“, trečiadienį vakare per „Twitter“ parašė ukrainiečių Užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas taip pat jau atvyko į Antaliją, naujienų agentūrai AFP sakė vienas turkų pareigūnas.

Per Kyjivo ir Maskvos dialogą iki šiol buvo susitarta dėl kelių vietinio lygio paliaubų ir humanitarinių koridorių gyventojams evakuoti, bet Rusija buvo kaltinama šiuos susitarimus pažeidusi.

Per „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše D. Kuleba patvirtino vyksiantis į Turkiją derybų, nors pripažino, kad jo lūkesčiai „riboti“, Rusijai tęsiant negailestingo bombardavimo kampaniją ir didelių miestų apsiaustį.

Jis sakė, kad derybų sėkmė priklausys „nuo [Kremliaus] instrukcijų ir nurodymų, kurių laikysis Lavrovas“.

„Nesieju su jomis didelių lūkesčių, bet pasistengsiu kiek įmanoma geriau jas išnaudoti“, – pridūrė D. Kuleba ir pabrėžė, kad šiam susitikimui gerai pasiruošė.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad Ankara galėtų atlikti tarpininkės vaidmenį sprendžiant konfliktą.

„Dirbame, kad neleistume šiais krizei virsti tragedija, – trečiadienį sakė R. T. Erdoganas. – Tikiuosi, kad ministrų susitikimas atvers kelią nuolatinėms paliauboms.“

Rusijos ir Ukrainos ministrai ketvirtadienį susitiks dalyvaujant turkų užsienio reikalų ministrui Mevlutui Cavusoglu. NATO narė Turkija siekia palaikyti glaudžius ryšius su abiem šalimis, nepaisydama konflikto.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją