Po įnirtingos ir įtemptos rinkimų kampanijos Yoonas, buvęs aukščiausio rango prokuroras, niekada neužėmęs renkamų pareigų, buvo paskelbtas nugalėtoju, o jo varžovas Lee Jae-myung iš dabartinės valdančiosios Demokratų partijos pripažino pralaimėjimą.

Jo partijos „Liaudies jėga“ pergalė greičiausiai paskatins dešimtąją pagal dydį pasaulio ekonomiką vykdyti ryžtingesnę užsienio politiką, palyginti su kadenciją baigiančiu prezidentu Moon Jae-in, kuris penkerius savo kadencijos metus laikėsi taikios pozicijos.

Yoonui iš karto teks susidurti su agresyviai nusiteikusiu Pchenjanu, kuris šiais metais pradėjo rekordiškai daug ginklų bandymų, įskaitant vieną ginklo paleidimą likus vos kelioms dienoms iki rinkimų.

Ketvirtadienį jis pažadėjo „griežtai tvarkytis“ su Kim Jong Uno režimo keliama grėsme. „Tačiau dialogo durys visada atviros“, – sakė jis šalininkams po apsilankymo nacionalinėse kapinėse Seule.

Yoonas taip pat ragino palaikyti tvirtesnius santykius su sąjungininku Vašingtonu ir ketvirtadienį ryte kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu, pažadėdamas išlaikyti „glaudų koordinavimą“ Šiaurės Korėjos klausimu.

Jo pranašumas rinkimuose buvo labai mažas: Pietų Korėjos nacionalinės rinkimų komisijos duomenimis, Yoonas surinko 48,56 proc. balsų, o Lee - 47,83 proc.

Nepaisant kampanijos, kurioje buvo daug drabstymosi purvais, rinkėjų aktyvumas siekė 77,1 proc., įskaitant rekordinį išankstinį balsavimą, nes susidomėjimas rinkimais 52 mln. gyventojų turinčioje šalyje buvo didelis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją