Ministerija pripažino, kad Ukrainoje šauktiniai buvo pasiųsti.

„Deja, bet paaiškėjo faktų, bylojančių, kad į Ukrainą vykdyti specialiosios karinės operacijos kartu su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis buvo siunčiami ir šauktiniai. Praktiškai visi tokie kariai jau grąžinti atgal į Rusijos teritoriją“, – teigiama oficialiame Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Ministerijos atstovai sako, kad šiuo metu „imtasi specialių priemonių, kurios neleistų į karinių veiksmų rajonus siųsti šauktinių“.

Ukraina anksčiau yra skelbusi, kad tarp į nelaisvę paimtų rusų karių yra ir šimtai šauktinių.

Tačiau V. Putinas pirmadienį kalbėjo, neva Ukrainoje yra tik Rusijos kariai profesionalai, turintys „fiksuotus tikslus“.

„Kariai šauktiniai nedalyvauja ir nedalyvaus kovoje. Papildomo rezervistų šaukimo taip pat nebus“, – sakė V. Putinas per televiziją transliuotame kreipimesi Tarptautinės moters dienos proga.

„Fiksuotus tikslus vykdo tik kariai profesionalai. Esu tikras, kad jie efektyviai garantuoja Rusijos žmonėms saugumą ir taiką“, – pridūrė jis.

Vladimiras Putinas

Rusija ne pirmą kartą neigia šauktinių dalyvavimą kare, tačiau Ukraina yra pranešusi, kad į nelaisvę paėmusi ne vieną šauktinį.

Teigiama, kad pasidavę rusų šauktiniai yra jauni, kartais nė 20 metų nesulaukę jaunuoliai, kurie buvo apgauti. Prieš siunčiant į karą jiems buvo sakoma, kad dalyvaus tik pratybose.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pripažino, kad yra šauktinių, kurie Ukrainoje paimti į nelaisvę.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad atsakingi už šauktinių siuntimą į Ukrainą bus nubausti.

„Rusijos prezidentui V. Putinui buvo nurodyta, kad jo įsakas vykdomas ir į Ukrainą vykdyti užduočių šauktiniai nebus vežami. Dabar Generalinei prokuratūrai nurodyta teisiškai įvertinti gautą medžiagą ir nubausti asmenis, atsakingus už tai, kad prezidento valia visgi nebuvo vykdoma“, – trečiadienį pareiškė D. Peskovas.

Ukraina tvirtina, kad Rusijos pajėgos iš viso jau neteko apie 12 tūkst. savo karių. Pati Rusija apie savo netektis skelbė vos vieną kartą.

Kovo 2 d. Rusija pranešė, kad žuvo 498 jos kariai.

„Vykdydami pareigą žuvo 498 Rusijos kariai“, – sakė Gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas vaizdo pranešime, transliuotame per valstybinę televiziją. Kariškis pridūrė, kad „1 597 mūsų draugai buvo sužeisti“. Ukraina sako, kad šie skaičiai yra daug didesni.

Maskva anksčiau yra pripažinusi, kad patyrė nuostolių, bet jokių skaičių nepateikė.

I. Konašenkovas tuomet neigė pranešimus apie Rusijos pajėgų „nesuskaičiuojamus nuostolius“ ir vadino juos „dezinformacija“.

Ministerijos atstovas patikino, kad žuvusiųjų šeimoms teikiama visa būtina pagalba. Kariškis pridūrė neva nei šauktiniai, nei kariūnai kampanijoje prieš Ukrainą nedalyvauja, nors žiniasklaida pranešė, kad jie jau yra įtraukiami.

Rusijos nepriklausomos organizacijos, padedančios tėvams ieškoti savo sūnų, sakė naujienų agentūrai AFP, kad konflikte dalyvaujantys šauktiniai yra verčiami pasirašyti dokumentus prieš kertant sieną.

Rusija teigia, kad per šią „specialiąją operaciją“ kariuomenė siekia „denacifikuoti“ Ukrainą. Prieš pradėdamas šią kampaniją V. Putinas kelias savaites telkė pajėgas prie sienų su Ukraina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją