JAV žvalgybos vadovai antradienį pavadino Rusijos prezidentą V. Putiną piktu, izoliuotu lyderiu, kovojančiu dėl įtakos pasaulyje, nusivylusiu savo invazijos Ukrainoje eiga ne pagal planą ir svaidančiu Vakarams provokuojamus branduolinius grasinimus.

„Manau, kad dabar Putinas yra įsiutęs ir labai susierzinęs. Greičiausiai jis padvigubins pastangas ir pamėgins sunaikinti Ukrainos kariuomenę, nepaisydamas taikių gyventojų aukų“, – pareiškė W. Burnsas. Anot jo, Rusijos prezidentas jau kurį laiką „verda sprogiame neteisybės ir ambicijų mišinyje“.

Savo priešpriešą su Europa ir Jungtinėmis Valstijomis paaštrinęs V. Putinas sulaukė didžiulio pasmerkimo dėl savo kruvinos invazijos ir dabar yra izoliuotas kaip niekada anksčiau.

JAV žvalgybos bendruomenė įspėjo dėl V. Putino pratrūkimo galimybės ir ypač akcentuoja padidėjusią branduolinę grėsmę.

Generolas leitenantas S. Berrieris atkreipė dėmesį į tai, kad pastaraisiais metais Kremlius „investavo į taktinių branduolinių ginklų gamybą“.

„Mano manymu, Putinas galvoja, kad šie ginklai jam suteiks nesimetrišką pranašumą“, – sakė Pentagono pareigūnas.

V. Putinas praėjusį mėnesį žengė šokiruojantį žingsnį ir įsakė paskelbti padidintą Rusijos branduolinių pajėgų parengtį.

Kai kurie JAV pareigūnai privačių pokalbių metu reiškė susirūpinimą, kad blogiausio scenarijaus atveju jis galėtų įsakyti panaudoti tokius nedidelius branduolinius ginklus prieš kokį nors miestą.

Apie mojavimą „branduoline lazda“ kalbėjo ir A. Haines. Ji sakė, kad V. Putino „žvanginimas branduoliniais ginklais“ įspėjo Vakarus.

„Manome, jog Putinas jaučia pagiežą, kad Vakarai nerodo jam pakankamos pagarbos, ir yra įsitikinęs, kad negali pralaimėti šio karo“, – teigė ji.

„Rezultatai, kuriuos jis nuspręs laikyti pergale, tikriausiai keisis laikui bėgant“, – pridūrė A. Haines.

Kadangi V. Putinas patiria didžiulį spaudimą, jo artimiausias ratas „vis siaurėja“, pažymėjo CŽA direktorius. Jo teigimu, tame rate nėra žmonių, gebančių kritiškai vertinti prezidento sprendimus.

„Žmonės suprato, kad abejoti Putino sprendimais visada kenksminga karjerai“, – mano W. Burnsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją