Varšuva nustebino JAV pareigūnus savo pasiūlymu perkelti Lenkijos turimus sovietinės gamybos lėktuvus į JAV karinių oro pajėgų bazę Vokietijos mieste Ramšeine.

Pagal siūlomą schemą šie lėktuvai vėliau galėtų būti perduoti Ukrainai, o Lenkijos oro pajėgos mainais gautų amerikietiškų naikintuvų F-16.

Pentagono atstovas Johnas Kirby sakė, kad sumanymas Jungtinėms Valstijoms perduotus lėktuvus nuskraidinti iš JAV ir NATO bazės „į oro erdvę virš Ukrainos, kuri yra ginčijama Rusijos, kelia rimtų nuogąstavimų visam NATO aljansui“.

„Toliau konsultuosimės su Lenkija ir kitais mūsų NATO sąjungininkais dėl šio reikalo ir jo keliamų sudėtingų logistikos iššūkių, bet nemanome, kad Lenkijos pasiūlymas yra įgyvendinamas“, – sakoma J. Kirby pranešime.

„Paprasčiausiai mums neaišku, ar tam yra koks nors stiprus loginis pagrindas“, – pridūrė jis.

J. Kirby taip pat pabrėžė, kad Vašingtonas laikosi pozicijos, jog „sprendimą, ar Lenkijai priklausantys lėktuvai gali būti perduoti Ukrainai, galiausiai turi priimti Lenkijos vyriausybė“.

Ukraina suintensyvino raginimus partneriams Vakaruose aprūpinti ją kariniais orlaiviais, kad Kyjivas galėtų sėkmingiau priešintis didžiulio masto Rusijos karinei invazijai. Tačiau toks žingsnis laikomas itin rizikingu – NATO narės nenori, kad Maskva pripažintų jas konflikte dalyvaujančiomis šalimis.

Ukrainos karinės oro pajėgos turi pasenusių naikintuvų MiG-29 ir Su-27, taip pat šturmo lėktuvų Su-25. Šių tipų orlaiviai yra vieninteliai, kuriuos ukrainiečių lakūnai galėtų valdyti iškart, be papildomų apmokymų.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį per vizitą Moldovoje sakė, kad Vašingtonas „aktyviai“ aiškinasi Lenkijos pasiūlymą perduoti jos turimus MiG-29 Ukrainai.

Tačiau Lenkijai antradienį vakare paskelbus šį pasiūlymą valstybės sekretoriaus pavaduotoja politikos reikalams Victoria Nuland sakė JAV įstatymų leidėjams, kad Vašingtonui toks planas buvo netikėtas.

„Buvau susitikime, kuriame turėjau apie tai išgirsti prieš pat atvykdama (į Senato posėdį), todėl manau, kad iš tikrųjų tai buvo netikėtas lenkų vieno iš senatorių paklausta, ar JAV pareigūnai iš anksto derino veiksmus su Lenkija prieš Varšuvai paskelbiant savo pranešimą, V. Nuland atsakė: „Mano žiniomis, ne.“

Keletas amerikiečių įstatymų ragino perduoti lėktuvus Ukrainai, bet V. Nuland atsisakė patvirtinti, kad Vašingtonas palaiko arba skatina Varšuvos siūlomus mainus.

„Ir toliau laikysiuosi labai tvirtos abipartinės šio komiteto nuomonės, kad šie lėktuvai turi būti nugabenti į Ukrainą, – sakė ji Senato užsienio reikalų komitetui Senate. – Šiuo atveju reikia atsižvelgti į daugelį veiksnių, o sąjungininkų ir net administracijos narių nuomonės išsiskiria.“

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną Ukraina sugebėjo išsaugoti reikšmingą dalį savo oro pajėgų. Tačiau tiek Ukrainos, tiek Rusijos oro pajėgos patyrė nemenkų nuostolių, ir nė viena jų neturi visiško pranašumo ore.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją