„Pasaulis netiki Rusijos ateitimi, apie ją nekalba. Nė žodžio, jokios perspektyvos. Jie viską supranta. Apie mus kalba, mums padeda, ruošiasi paremti mūsų atstatymą po karo. Nes visi tai matė – žmonėms, kurie taip didvyriškai ginasi, būtinai ateis tai „po karo“, – sakė V. Zelenskis.

Anot jo, Vakarai parengs naują Maršalo planą Ukrainai (Maršalo planas – tai JAV ekonominės pagalbos Europos valstybėms programa po Antrojo pasaulinio karo).

Dėkojo Bidenui ir Johnsonui

Prezidentas pažymėjo, kad Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas – „savo žodžio žmogus, nuoširdus Ukrainos draugas“ – pažadėjo, kad Vakarai sudarys šį paramos paketą. V. Zelenskis taip pat tikisi griežtų sankcijų Rusijai iš Europos Sąjungos dėl šio karo.

„Už šią agresiją, apie kurią jos autoriai dar pasigailės. Ji bus. Būtinai. Ir todėl labai svarbu, kad Rusijos vadovybė suvoktų, jog JAV, Didžioji Britanija, Europos Sąjunga, Kanada, Australija, Japonija ir kitos kitos laisvos šalys palaikys taiką. O tai reiškia, kad jo neapgausi. Sankcijų negalima apeiti“, – reziumavo V. Zelenskis.

Jo teigimu, „kiekvienas Rusijos Federacijos centas virsta kulkomis ir sviediniais“.

Ukrainos prezidentas savo kalboje padėkojo JAV lyderiui Joe Bidenui už Rusijos energijos išteklių embargą. Jis pabrėžė, kad tai svarbus sprendimas.

„JAV žengė žingsnį, kuris gerokai susilpnins okupantus ir privers juos mokėti už agresiją ir atsakyti už blogį, kurį jie padarė. Amerika uždraudžia iš Rusijos importuoti naftą, naftos produktus, dujas ir anglį. JAV piliečiams draudžiamos bet kokios investicijos į Rusijos kuro ir energetikos kompleksą. Esu asmeniškai dėkingas JAV prezidentui Bidenui už šį sprendimą, už šią lyderystę ir galingiausią signalą visam pasauliui. Tai labai paprasta: jis paverčia kiekvieną Rusijos Federacijos sumokėtą centą į kulkas ir sviedinius, skrendančius į kitas suverenias valstybes“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jo teigimu, Jungtinė Karalystė taip pat įveda naftos ir naftos produktų importo iš Rusijos draudimą, susijusį su visapusiška šalies agresorės invazija į Ukrainą, už tai V. Zelenskis padėkojo Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui.

„Jungtinė Karalystė taip pat įveda draudimą importuoti naftą ir naftos produktus iš Rusijos Federacijos, – sakė jis. – Esu dėkingas ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui už principingumą, kurio tikiesi iš Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovo sunkiais laikais. Pasisakydmas Didžiosios Britanijos parlamentė prisiminiau ir kitus sunkius laikus. Kitus, bet tokius panašius. 1940-ieji, kai tironija grasino, kaip ji manė, mažoje saloje. Ir ji buvo tikra, kad sala neatlaikys žiaurių smūgių. Bombardavimo. Ir blokados. Bet paaiškėjo kad sala gali daugiau nei tironija. Nes turėjo išmintį. Ir draugų. Ir stiprybės. Ir tikėjo ateitimi. Savimi ir laisve Europoje. Kaip mes tikime. Kaip mes kovojame? Ir kaip mes – laimėsime “, – sakė Zelenskis.

Rusai nužudė 52 vaikus

Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis naktį iš antradienio į trečiadienį tradicinėje savo kalboje, kurią paskelbė feisbuke, pateikė šokiruojančių skaičių ir pažymėjo, kad niekam pasaulyje neleis ignoruoti vaikų kančių ir žudynių. Jo teigimu, Rusijos įsibrovėliai per 13 dienų karo prieš Ukrainą metu nužudė 52 vaikus.

„Šiandien, kai ėjau kalbėti prieš Didžiosios Britanijos parlamentą, man baisiausias skaičius buvo 50. 50 per 13 karo dienų nužudytų ukrainiečių vaikų. O jau po valandos tapo 52. 52 vaikai. Niekada šito neatleisiu. Ir aš žinau, kad ir jūs okupantams to niekada neatleisite“, – kalbėjo prezidentas.

Jis pabrėžė, kad niekam pasaulyje neleis ignoruoti „mūsų žmonių, mūsų vaikų kančių ir žudynių“.

Humanitariniai koridoriai veiks

Prezidentas savo kalboje taip pat išreiškė palaikymą visiems miestams, kuriuose ukrainiečiai priešinasi, kur protestuoja prieš okupantus. Jo teigimu, kovo 8 d. pavyko organizuoti humanitarinį koridorių iš Sumų į Poltavą.

V. Zelenskis pažymėjo, kad šimtai žmonių buvo išgelbėti ir humanitarinė pagalba buvo pristatyta.

Jo teigimu, Ukraina yra pasirengusi atidaryti humanitarinius koridorius, tačiau įsibrovėliai apšaudo evakuacijos kelius, blokuodami žmonėms reikalingo maisto ir vaistų pristatymą.

„Ko jie nori? Kad ukrainiečiai paimtų iš okupantų rankų. Visa tai tik kankinimai. Sąmoningi. Sistemingi. Jų valstybės organizuoti. Mums svetimi. Ir negailestingi visiems, net savo piliečiams“, – sakė prezidentas.

V. Zelenskis išreiškė paramą visiems miestams, kur ukrainiečiai priešinasi, kur protestuoja prieš okupantus.

„Žinokite: mes su jumis. Esame dėkingi. Kroviniai vis tiek važiuos. Kad ir kiek kulkų juos bandytų sustabdyti. Humanitariniai koridoriai vis tiek veiks. Ir tik laikas jus skiria nuo laisvės. Nedaug laiko. Tikėkite. Aš tikiu. Ir aš to labai noriu“, – sakė jis.

Dėkojo rusams

V. Zelenskis taip pat padėkojo Rusijos žmonėms, kurie išėjo į gatves protestuoti prieš karą Ukrainoje – jo teigimu, jie taip pat kovoja už savo laisvę.

„Esu dėkingas tiems rusams, kurie mus palaiko, išeina į gatves ir kovoja. Jie kasdien kovoja už mus ir už save. Nes jie kovoja už taiką“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Jis pabrėžė, kad ukrainiečiai, kaip ir rusai, siekia baigti karą prie diplomatinių derybų stalo, tačiau jie turi būti sąžiningi ir nesiekti patenkinti V. Putino ambicijų.

„Karas turi būti baigtas. Turime sėsti prie derybų stalo. Bet sąžiningų, esminių, žmonių interesus atitinkančių, o ne pasenusių žudikiškų ambicijų“, – sakė V. Zelenskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją