V. Zelenskis taip pat pareiškė, kad yra atviras „kompromisams“ dėl dviejų separatistinių prorusiškų teritorijų, kurias Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino nepriklausomomis prieš invazijos į Ukrainą pradžią vasario 24 dieną.

„Šiuo klausimu aš atvėsau jau seniai, kai supratome, kad... NATO yra nepasiruošusi priimti Ukrainos“, – pirmadienį interviu „ABC News“ sakė V. Zelenskis.

„Aljansas bijo prieštaringų dalykų ir konfrontacijos su Rusija“, – pridūrė prezidentas.

Kalbėdamas apie narystę NATO V. Zelenskis per vertėją sakė, kad nenori būti prezidentu „šalies, kuri ko nors prašo atsiklaupusi ant kelių“.

Rusija tvirtina nenorinti, jog kaimyninė Ukraina prisijungtų prie NATO – Šaltojo karo pradžioje suformuoto gynybinio Aljanso Europai nuo Sovietų Sąjungos apsaugoti.

Vėliau Aljansas vis labiau ir labiau plėtėsi į rytus, jo narėmis tapo kai kurios buvusios sovietų bloko šalys, o tai siutino Kremlių.

Rusija NATO plėtrą ir Aljanso sąjungininkų buvimą prie savo sienų vertina kaip grėsmę.

V. Putinas prieš duodamas įsakymą pradėti invaziją į Ukrainą nepriklausomais pripažino du separatistinius prorusiškus darinius Rytų Ukrainoje – apsišaukėliškas Donecko ir Luhansko respublikas, kovojančias su Kyjivu nuo 2014 metų.

Dabar V. Putinas nori, kad Ukraina taip pat pripažintų jų suverenitetą ir nepriklausomybę.

Į ABC klausimą apie Rusijos reikalavimą V. Zelenskis atsakė, kad yra atviras dialogui.

„Kalbu apie saugumo garantijas“, – sakė jis.

Pasak Ukrainos prezidento, šių dviejų regionų, „šių pseudorespublikų, nepripažįsta niekas, išskyrus Rusiją. Bet mes galime diskutuoti ir rasti kompromisą dėl to, kaip šios teritorijos gyvens toliau“.

„Man svarbu yra tai, kaip tose teritorijose gyvens tie žmonės, kurie nori būti Ukrainos dalimi, tie, kurie Ukrainoje sako, kad nori, jog jie būtų kartu“, – kalbėjo V. Zelenskis.

„Taigi, šis klausimas yra sudėtingesnis už paprastą jų pripažinimą“, – sakė prezidentas.

„Tai yra dar vienas ultimatumas, o mes nesame pasirengę ultimatumams. Reikia, kad prezidentas Putinas pradėtų kalbėti, pradėtų dialogą, o ne gyventų informaciniame burbule be deguonies“, – klausė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją