Anoniminiame pranešime, kurį, kaip manoma, parašė FSB analitikas, teigiama, kad saugumo agentūra nebuvo įspėta apie invaziją Ukrainoje ir buvo nepasirengusi žlugdančių sankcijų padariniams, rašo „The Times“.

2000 žodžių dokumentą paskelbė Rusijos žmogaus teisių aktyvistas Vladimiras Osečkinas, vadovaujantis antikorupcinei internetinei svetainei „Gulagu.net“.

Pranešimą-ataskaitą, manoma, parengė KGB įpėdinės FSB agentūros analitikas. Anot jo, jau dabar žuvusių rusų skaičius gali siekti 10 000. Rusijos gynybos ministerija pripažino tik 498 savo karių žūtį Ukrainoje.

Kaip teigiama pranešime, dėl nesėkmingos invazijos kaltinama FSB, tačiau ši nebuvo įspėta apie puolimą ir buvo nepasirengusi paralyžiuojančių sankcijų padariniams.

Informatorius pridūrė, kad nė vienas Vyriausybės narys nežino tikslaus žuvusiųjų skaičiaus, nes „mes praradome ryšį su pagrindiniais padaliniais“.

Mahomedas Tušajevas, Ramzanas Kadyrovas

FSB pareigūnams, anot jų pačių, buvo nurodyta įvertinti Vakarų sankcijų poveikį, tačiau kartu paaiškinta, kad tai hipotetinė užduotis „varnelei“ pažymėti.

„Turite parašyti analizę taip, kad būtų aišku, jog Rusija yra nugalėtoja, priešingu atveju kils abejonių, ar dirbate netinkamai, – rašė jie. – Staiga viskas pakrypsta taip, kad analizė tampa visiškai nepagrįsta.“

„[Mes] veikiame intuityviai, remdamiesi emocijomis, mūsų statymai turės būti vis didesni, tikintis, kad staiga kažkas mums aiškiai pasimatys. Tačiau, vertinant apskritai, Rusija neturi išeities. Galimos pergalės variantų nėra, tik pralaimėjimas“, – teigiama ataskaitoje.

Taip pat rašoma, kad Ramzanas Kadyrovas, čečėnų lyderis ir Vladimiro Putino sąjungininkas, atsidūrė ties atviro konflikto su rusais riba po to, kai jo smogiamąjį būrį, pasiųstą nužudyti prezidento Volodymyro Zelenskio, sunaikino Ukrainos pajėgos.

Net jeigu V. Zelenskis būtų nužudytas, teigiama pranešime, Rusija neturėtų jokių vilčių okupuoti Ukrainos.

„Net su minimaliu ukrainiečių pusės pasipriešinimu mums prireiktų per 500 000 žmonių, neįskaitant dirbančių tiekimo ir logistikos srityse“, – rašoma laiške.

Pasak analitiko, SVR, Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba, mėgino surinkti „kompromato“, kad galėtų tvirtinti, neva Ukraina pasigamino branduolinį ginklą, idant būtų pretekstas prevenciniam smūgiui.

Dokumentą paskelbė Rusijos žmogaus teisių aktyvistas V. Osečkinas.

Christas Grozevas, Rusijos saugumo tarnybų ekspertas, teigė parodęs laišką dviem FSB pareigūnams. Pasak eksperto, jie abu „neturėjo jokių abejonių, jog jį parašė kolega“.


Ch. Grozevas, kuris kartu su tiriamosios žurnalistikos interneto svetaine „Bellingcat“ pranešė apie Solsberio nuodytojų tapatybes 2018 metais, sakė: „Ukraina yra ir anksčiau nutekinusi suklastotų FSB laiškų kaip operaciją psichologiniame kare. Tačiau šis laiškas kitoks. Jis atėjo iš patikimo šaltinio [Osečkino] ir buvo daug ilgesnis, nei būtų rašęs eilinis klastotojas.“

FSB vadovauja Aleksanderis Bortnikovas, V. Putino patikėtinis. Jie pažįstami nuo aštuntojo dešimtmečio laikų, kai abu tarnavo KGB karininkais tuometiniame Leningrade. A. Bortnikovo sūnus Denisas eina VTB banko pirmininko pareigas ir yra vienas iš asmenų, kuriam sankcijas pritaikė Jungtinė Karalystė.

Karui, teigė dokumento autorius, buvo duotas „preliminarus terminas“ iki birželio, nes iki to laiko Rusijos ekonomika gali patirti krachą.

Autorius teigė, kad negalima atmesti tarptautinio konflikto galimybės ir kad gali būti, jog koks nors „suš...tas patarėjas įtikins vadovybę“ nusiųsti ultimatumą Vakarams su grasinimais karu, jeigu sankcijos nebus atšauktos.

„Kas bus, jeigu Vakarai atsisakys? – klausiama laiške. – Tokiu atveju neatmesčiau tikimybės, kad būsime įtraukti į tikrą tarptautinį konfliktą, kaip Hitlerio laikais, 1939 metais.“ Kitoje laiško vietoje autorius teigia: „Mūsų pozicija yra tokia kaip Vokietijos 1943–1944 metais, bet tai yra mūsų pradinė pozicija.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją